Képünk illusztráció.
Szentségtörés
Jean St'Ay
2018. szeptember 12. szerda, 10:14
És persze, hogy a ez is a nagy egyesülés centenáriumi évében történik.

Amint arról beszámoltunk, szeptemberben egy különleges emlékzászló tekinthető meg az Erdélyi Történeti Múzeumban, Kolozsváron. A zászlót az Erdélyi Kárpát Egyesület készíttette, két évvel azután, hogy Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia (közismert becenevén Sisi), Ausztria császárnéja, Magyarország és Csehország királynéja 1898-ban merénylet áldozata lett, éppen szeptember 10-én.

Nos, ez mind szép és jó, az emlékezéskultúrát ápolni kell, és ha már van egy ilyen történelmi jelentőségű műtárgy, miért ne lehetne azt kiállítani egy évforduló alkalmából. A kolozsvári Făclia lap újságírója azonban nem így látja. A hazafias szerző értetlenül áll a kiállított tárgy, továbbá a tárgy kiállításának ötlete előtt. Hogy lehet egy ilyen tárgyat kiállítani, pont a nagy egyesülés centenáriumának évében? Pont Kolozsváron? Kinek a fejében fogant meg az a mélységesen antiromán gondolat, hogy egy történelmi műtárgyat kiállítson egy történeti múzeumban? És a nagy román egyesülés történelmi műtárgyait miért nem állítja ki a tisztelt múzeum? És vajon mi jöhet még az év végéig, a magyar elnyomás milyen szimbólumait fogják még kiállítani?

Megjegyzendő (semmi új a Nap alatt, ugye), hogy idén a román hazafiak már kiakadtak egyszer, amikor a Szent Korona másolatát, pár száz magyar koronázási érmét és egyéb műtárgyakat állítottak ki az Erdélyi Történeti Múzeumban.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28104
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.