Fotó: Erdélyi Történeti Múzeum
történelmi emlékezet
Timi
2018. szeptember 10. hétfő, 17:36
Sokáig eltűntnek hitték, most először viszont csodájára járhatunk a Sisi halála után, az Erdélyi Kárpát Egyesület által készíttetett zászlónak.

Napra pontosan 120 évvel ezelőtt lett merénylet áldozata Sisi – teljes nevén Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia, aki Ausztria császárnéjaként, illetve Magyarország és Csehország királynéjaként Kolozsváron is rendkívül népszerű volt. Erről tanúskodik az a rendhagyó zászló, melyet két évvel a halála után, az ő tiszteletére készíttetett az Erdélyi Kárpát Egyesület, és amely ebben a hónapban az Erdélyi Történeti Múzeumban tekinthető meg.

A múzeum közleménye szerint a nagy művészi és történelmi értékkel bíró zászló 1900 nyarán készült el, de csak 1902. október 12-én láthatta a nagyközönség, azon a napon, amikor felavatták Kolozsvár Főterén a Mátyás király szoborcsoportot és megnyílt az Erdélyi Kárpát Egyesület múzeuma Mátyás király szülőházában.

Kolozsváron nagy kultusza volt Sisinek

A zászló vastag, fehér színű selyemből készült, mindkét oldalát jellegzetes hímzésminták díszítik: növények (szárak, indák, csipkézett levelek), virágok (tulipán, szegfű, bazsarózsa), melyeket élénk színekkel, selyem-, arany- és ezüstszálakkal mintáztak meg. Az egyik oldalán Erzsébet királyné hímzett portréja látható, mely olyan élethűre sikerült, mintha litográfia vagy fotóreplikáció lenne. Sisit egyszerű öltözetben és hajviselettel ábrázolták, kiemelve a királyné szerénységét. A medaliont tulipánok díszítik, melyek a nőiséget szimbolizálják a zászlón – részletezi a múzeum közleménye.

A zászló másik oldalán, hasonló elhelyezésben Magyarország címere, az Erdélyi Kárpát Egyesület rövidítése (E.K.E.), megalakulásának helye (Kolozsvár) és időpontja (1891), valamint az EKE havasi gyopárdíszes, címeres jelvénye található.

A zászlót egyébként sokáig elveszettnek hitték, a Szabadság archívumában elérhető cikk szerint 2010 nyarán került elő a történelmi múzeum leltárában.

Sisinek nagy kultusza volt Kolozsváron, szobrot állítottak az emlékére, sétutat neveztek el róla, az EKE egy turistaösvényt is létesített összekötve az Erzsébet út felső részét a Rákóczy hegyen keresztül a Hója erdőig. Ezeknek az emlékeknek ma már alig maradtak látható nyomai a kincses városban, ezért is érdemes megtekinteni azt, ami megmaradt: az EKE most kiállított zászlaját az Erdélyi Történeti Múzeumban.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28076
Annyira, hogy utcára vonuljanak a nagy korrupcióért elítéltek utolsó utáni szalmaszála ellen.
Még egy negatív rekord megdőlt, s az elemzők szerint tovább folytatódhat a lejtmenet.
Elszabadultak az indulatok az elmúlt hétvégén a székely síparadicsomban.
Ne tessék rosszra gondolni. Illetve tessék csak nyugodtan, de nem az ócska minősítésre, hanem a bukott diákok államhatalmára.
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.