Ilyen keményen rég nem égették le Dragneát, mint ahogy most Ponta tette

Kellemetlen, ha olyan fénykép kerül elő, amelyen a ma esküdt ellenségnek kikiáltott személyekkel ölelkezünk mosolyogva.
Hirdetés

Újabb abszurd mélypontjára érkezett a romániai belpolitikai iszapbirkózás. Miközben Liviu Dragnea, a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke George Maior washingtoni nagykövetet, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatóját, illetve az ügyészségek és a hírszerzés közötti, visszaélésekhez vezető összefonódást ostorozta, Victor Ponta volt miniszterelnök és egykori PSD-elnök egy olyan fényképet hozott nyilvánosságra, amelyen Dragnea látható Maiorral és Laura Codruţa Kövesivel, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) leváltott főügyészével.

Dragnea az Antena 3 hírcsatorna vasárnap esti műsorában szedte le a keresztvizet Maiorról, aki azóta vált fekete báránnyá a PSD-ben, illetve a kormánykoalícióban, amióta úgy kommentálta a Donald Trump amerikai elnök jogászcsapatának vezetője, Rudolph Giuliani által a DNA és a SRI visszaéléseit a kormány narratívája szerint ostorozó hangnemben írt levelet, hogy az olyan erők lobbiját jelzi, amelyek az igazságszolgáltatással szembe került romániai személyeket akarnak megvédeni.

Dragnea aszerint Maior még mindig azt hiszi, ő a SRI igazgatója, és úgy is viselkedik, emellett sejtetni engedte, hogy a kormány ellen is áskálódik, hiszen a PSD-ben akkor élesedtek ki a belviták, amikor ő néhány hete az országban tartózkodott.

Ezért beidézik meghallgatásra a képviselőház külügyi bizottságába.

Dragnea egyúttal ismét felmondta a szokásos vádakat a SRI és az ügyészségek összefonódásáról, amelynek célja, hogy koholt vádak alapján félreállítsák a nekik nem tetsző politikusokat és üzletembereket, majd előre vetítette, hogy a nemzetbiztonsági törvények küszöbön álló módosításával „visszaterelik az alkotmányos mederbe” a hírszerzési vezetők tevékenységét.

Még jóformán megemészteni sem maradt idő Dragnea vádjait, amikor elődje a pártelnöki székben, Victor Ponta volt miniszterelnök egy évekkel ezelőtti fényképet hozott nyilvánosságra közösségi oldalán, amelyen Dragnea látható, amint szemmel láthatóan sem párhuzamos, sem semmilyen más mértani fogalommal jellemezhető állam képviselőjének nem tartja George Maiort és Kövesit: üdvözült mosollyal az arcán ölelkezik a SRI akkori igazgatójával, miközben a háttérben egy kanapén a DNA volt főügyésze látható. A helyszín valószínűleg a SRI egyik protokollvillája.

Hirdetés

Vagyis néhány éve még nem hogy nem halálos ellenségnek tekintette őket, de szívesen vett részt velük közös rendezvényeken.

Ponta kommentárja szerint véget kell vetni a hazudozásnak és  képmutatásnak, amely fittyet hány a józan észnek, és a jövőnknek is. Ponta szerint a Maior, Kövesi, a „párhuzamos állam” és Soros György elleni harc valójában csak „nevetséges hazugság” annak elkendőzésére, hogy Dragnea megpróbálja elrejteni a törvénytelenül szerzett vagyonát, a parlamentet, a kormányt és a PSD-t pedig a saját boldogulásának szolgálatába állította.

Hirdetés