Itt az új üzlet: migránsok helyett sertéseket csempésznek az ügyeskedők

A cél ugyanúgy a gyors meggazdagodás.
Hirdetés

Ahogy egyre nagyobb méreteket ölt az afrikai sertéspestis Romániában, elkezdtek megjelenni azok is, akik hasznot húznának a tragédiából. Egy Dolj megyei fiatalembert például azon kaptak a rendőrök, hogy 47 disznót szállított a járvány sújtotta Bihar megyéből az olténiai megyébe. Ott akarta értékesíteni az állatokat, még mielőtt a hatóságok lecsapnak rájuk.

Az állategészségügyi felügyelők helyett azonban a rendőrök csaptak le a szállítmányra, mellyel a fél országot átutazva Mehedinți megyéig sikerült eljutnia. Ötszáz kilométeres út után, Szörényvár (Drobeta Turnu Severin) bejáratánál fülelték le a rend őrei.

A sertéscsempész megpróbálta eltitkolni az állatok származási helyét, azt állította, hogy Temesváron vásárolta a disznókat, de pechjére a rendőrök találtak két fülszámot az autóban. A hatóságok eldöntötték, hogy a járványveszély miatt az állatokat el kell pusztítani, a törvénysértő férfira pedig rekordbírságot róttak ki.

Mivel a járvány sújtotta megyékből tilos az állatok kivitele, a rendőrség 600, az állategészségügyi hatóság 750 lejes büntetést szabott ki a férfira. Ráadásul az illegális akcióból 8000 lejes anyagi kár is származott, ennyit fizetett a bihari sertésekért.

Hirdetés

A sertéspestis terjedése Călărași megyében is szürreális helyzetekhez vezet, a helyi sajtó szerint az elmúlt éjszakákon több illegálisan működő disznóhizlaldából is szabadon eresztették az állatokat, így próbálva elejét venni a hatósági bírságnak. Így aztán a helyiek arra lettek figyelmesek, hogy éjnek idején sertések kószálnak a város körgyűrűjén.

Hirdetés