Meggyalázták a nemrég felavatott Széchenyi-szobrot Szatmárnémetiben

Magyaroknak üzenő feliratot festettek fel ismeretlenek az emlékmű talapzatára.
Hirdetés

Szerdára virradóra román nacionalista üzenet került fel a március 15-én felavatott Széchenyi István-szobor talapzatára – erről Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester a Facebook-oldalán számolt be egy fotós bejegyzésben. A szoborgyalázók egy trikolórt festettek a talapzatra és mellé festékspray-el írták fel, hogy „Aici e România” (Ez itt Románia).

Fotó: Kereskényi Gábor Facebook-oldala

A város RMDSZ-es polgármestere bejegyzésében közölte, a városvezetés már feljelentést tett az ügyben, és elvárja az illetékes hatóságoktól a határozott és gyors fellépést, valamint a tettesek felelősségre vonását. Kereskényi megjegyzi, a várost a békés együttélés jellemezte az elmúlt 27 évben, az utóbbi hónapokban azonban „megváltozott a helyzet”. Az elöljáró szerint vannak politikusok, akik „a magyar és román közösség összeuszításával hónapok óta kísérleteznek, a sajtót és könnyen befolyásolható, gyanús hátterű személyeket egyaránt felhasználva”.

Deák Árpád nagyváradi szobrászművész egészalakos alkotását több száz ünneplő jelenlétében avatták fel március 15-én a városközpont parkjában.  

Hirdetés