A képviselőházat nem zavarja a sertéspestisügy, a legfőbb ügyészség vizsgálatot indít

Egészen elképesztő méreteket ölt a botrány, és ki tudja, hol van még a vége.
Hirdetés

A legfőbb ügyészség szerdán jelentette be, vizsgálatot indít, amely azt veszi górcső alá, hogy történt-e mulasztás az állami intézmények részéről az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása érdekében. Az ügyészség közlése szerint részben hivatalból, részben több feljelentés alapján indítottak eljárást.

Ehhez képest a képviselőház plénuma szépen leszavazta azt a javaslatot, hogy vizsgálóbizottság alakuljon az afrikai sertéspestis-megelőzési országos program gyakorlatba ültetésének módjáról. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Népi Mozgalom Párt (PMP) azzal indokolta a kezdeményezést, hogy a kormány nem lépett fel kellő hatékonysággal és felmerül a gyanú, hogy az illetékes hatóságok törvénytelenül jártak el az ügyben.

Klaus Iohannis államfő az elmúlt napokban többször azzal vádolta a kormányt, hogy nem végezte feladatát, és nem hozta meg a szükséges intézkedéseket az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása végett és kivizsgálást sürgetett. Az elnök szerint a hatóságoknak már 2017-ben meg kellett volna tenniük a szükséges óvintézkedéseket, és tájékoztatniuk kellett volna főleg a vidéki gazdákat a kór terjedésének veszélyeiről.

A legfrissebb adatok szerint Románia tíz megyéjének 165 településén van jelen a kórokozó, összesen 781 fertőzőgóc szerepel a nyilvántartásban, és több mint 123 ezer sertést kellett megsemmisíteni.  

Hirdetés