Hoppá! A főpolgármester lemondatná a belügyminisztert

Gabriela Firea szerint Carmen Dannak az augusztus 10-i csendőri erőszak miatt kéne távoznia tisztségéből.
Hirdetés

Úgy tűnik, a Szociáldemokrata Párton belül sincs egyetértés az augusztus 10-i tüntetésre adott brutális hatósági reakció kapcsán. Az Agerpres beszámolója szerint ugyanis Gabriela Firea, a PSD alelnöke és Bukarest főpolgármestere a kormánypárt országos végrehajtó bizottságának szombati ülésén a belügyminiszter menesztését kérte a történtek miatt.

Gabriela Firea úgy nyilatkozott a neptuni tanácskozás végén, hogy Corina Creţu európai biztostól értesült a többi uniós biztos és maga Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke aggodalmáról a romániai politikai helyzettel kapcsolatban, mivel az augusztus 10-ei bukaresti tüntetésen könnygázt vetett be a csendőrség a békés tüntetőkkel szemben, akik átvonultak a Victoriei (Győzelem) térre.

Ez az incidens negatívan befolyásolta Románia külföldi megítélését, és emiatt Carmen Dan belügyminiszter tehető felelőssé – vélekedett a főpolgármester, aki szerint

„nem helyénvaló, hogy a belügyminiszter asszony koordinálási és kommunikációs hibái miatt szenvedjen az egész ország, minden román állampolgár, a kormány egésze és a Szociáldemokrata Párt is.”

Az ülés után arra az újságírói kérdésre, hogy milyen jelenleg a viszonya Liviu Dragnea PSD-elnökkel, Gabriela Firea azt felelte: „Sajnos azt kell mondanom, hogy feszült”.
Firea azt mondta, a helyzet megoldása Dragneától is függ, de mivel a pártelnök nem óhajt lemondani a belügyminiszterről, „törés” alakult ki közöttük.

Hirdetés