Többe került a konstancai közvécé, mint egy belvárosi lakás

Konkrétan ötvenezer euróba, és most senki nem meri bevállalni az őrzését.
Hirdetés

Egy belvárosi lakás áráért építtetett közvécét a konstancai önkormányzat, számolt be a helyi sajtó. A polgármesteri hivatal 3 millió eurót fizetett az ókori leleteket bemutató archeológiai park felújítására, amiből 150 ezer eurót a három közvécé kialakítására költöttek.

Egy 18 négyzetméteres mosdóhelyiség kialakítása gyakorlatilag kétszer annyiba került, mint egy belvárosi lakás a városban, négyzetméterenként 2880 euróba. Az igazán felháborító azonban, hogy a méregdrága illemhelyeket még csak nem is használhatják az arra járók, ezek ugyanis zárva vannak. A polgármesteri hivatal indoklása szerint „nem került még senki, aki őrizze őket”.

Ha az ókori Tomis maradványaiban gyönyörködő látogatókra rájön a szükség, az archeológiai park közelében lévő kocsmában segíthetnek magukon, magyarázta a létesítmény őre. Eszerint ugyanis a polgármesteri hivatal egyezséget kötött a tulajdonossal a vécéhasználatról. A városvezetés azt ígéri, hogy már csak a napokban kell a szükségmegoldáshoz folyamodni, és szeptember 1-től megoldja a luxusvécék működtetését.

Közpénzből fizetett méregdrága létesítmények tájainkon is bőven akadnak, a kolozsvári önkormányzat például tavaly darabonként áfástól 34 540 eurót fizetett a két főtéri újságosbódéra, ráadásul az „üvegkalitkák” hónapokig kihasználatlanul álltak.

Hirdetés