Fotó: Kolozsvári Magyar Napok
Vivat Mathias!
gycsaba
2018. augusztus 29. szerda, 15:32
Jövőre augusztus 18-25. között szervezik meg a jubileumi kiadást. Már várjuk!

Mint minden évben, idén is felfele kerekedtek a Kolozsvári Magyar Napokkal kapcsolatos számsorok, tovább nőtt Erdély legnagyobb kulturális fesztiváljának a népszerűsége. A KMN szervezőinek záróközleménye rekordok döntögetéséről szól: több mint 250 000-en vettek részt az augusztus 19-26. között megszervezett fesztiválon, melynek 60 helyszínén 630 különböző program közül lehetett válogatni. Mindhárom adat csúcsnak számít a KMN történetében. 

Bánffy-palota, mint éjszakai bulihelyszín

A Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület, a 110 fős szervezőcsapat és a 140 önkéntes mellett 165 partnerszervezet működött közre a fesztivál sikere érdekében. A szervezők szerint a legnépszerűbb Rúzsa Magdi és Demjén Ferenc koncertje volt, mindkét alkalommal hozzávetőlegesen 30 000 érdeklődő fordult meg a Főtéren, a vasárnapi zárógálára pedig – melynek keretében a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar lépett fel – több mint 20 ezren voltak kíváncsiak.

Zárógála a 100 Tagú Cigányzenekarral

A három zenei színpad további 33 koncertjére, valamint a több száz tematikus előadásra, foglalkozásra, kiállításra és számos egyéb tevékenységre is óriási érdeklődés mutatkozott – mutat rá a közlemény.

Támogatást gyűjtöttek a szervezők

Idén először támogatói karszalagok megvásárlásával a Kolozsvári Magyar Napok megszervezését lehetett segíteni, s így az adományozóknak hála 24 199 lej gyűlt össze.

Az idei program 105 gyermekfoglalkozást, a rendezvény egyik központi helyszínének számító Farkas utca 53 programpontot, 36 vezetett sétát, közel 50 filmes- és sportprogramot, 128 kerekasztal-beszélgetést és előadást, valamint 22 klasszikus zenei koncertet kínált.

Idén is népszerű volt a Farkas utcai vásár

Töretlen népszerűségnek örvendett a borutca is, amely idén is a Fogoly utcában várta a Kárpát-medence borkultúrája iránt érdeklődőket. Az idén először megszervezésre került KMN-Donaton Futóversenyre közel 400-an jelentkeztek, akik nagyrészt teljesítették is a három előre kijelölt táv valamelyikét, a fesztivál első két napján látogathatóvá vált Szent Mihály-templom tornyára pedig 855-en voltak kíváncsiak.

KMN a történelmi évfordulók jegyében

Idén Mátyás király születésének 575. évfordulóját is ünnepelték a résztvevők, ezért a programkínálatban közel 50 esemény foglalkozott az igazságos király személyével és uralkodása időszakával a Bánffy-palota udvarán.

Idén a Mátyás királyé volt a Bánffy-udvar

Ugyancsak a rendezvény kiemelt helyszínének számított a nemrégiben felújított, impozáns Vallásszabadság Háza, melyet vezetett séták során fedezhettek fel a látogatók, s mely számos közéleti- és kulturális előadásnak is helyet biztosított. 

comments powered by Disqus
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?