Egy ideig a kanadai légierő vigyáz majd arra, hogy az oroszok ne tehessenek kárt Romániában

Hamarosan CF-18 Hornetek őrzik a román légteret.
Hirdetés

Brit gépek helyett hamarosan tengeren túli vadászgépek védik majd a román légteret: szeptembertől a kanadai légierő öt CF-18 Hornet típusú harcászati elfogó-vadász repülőgépe vesz részt decemberig a NATO légterének sértetlenségét garantáló megerősített járőrszolgálatban Romániában.

A kanadai vadászgépek gyakorlatilag a brit légierő harci repülőit váltják a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu katonai támaszponton. A Royal Air Force (RAF) négy Eurofighter Typhoon típusú brit harci repülőgépe május elejétől augusztus végéig teljesített járőrszolgálatot a NATO keleti szárnyának légterében.

A kanadai gépekkel 135 tagú kiszolgáló személyzet érkezik Romániába, Ottawa hozzájárulásaként az úgynevezett Reassurance, az Oroszországtól tartó keleti tagállamok megnyugtatását, illetve védelmük megerősítését szolgáló NATO-misszióhoz.

„Védelmi politikánkban fontos szempont Kanada nemzetközi szerepvállalása. A NATO az egyik legfontosabb többoldalú kapcsolatrendszer számunkra, a légi járőrszolgálathoz nyújtott romániai segítségünk az észak-atlanti elkötelezettségünket bizonyítja” – mondta Harjit Sajjan kanadai védelmi miniszter.

Mint azt megírtuk, a pénzügyileg és katonai felszerelés terén is jobban elengedett NATO-szövetségesek jelenléte már csak azért is fontos Románia keleti végein, mert a román légierő jelenleg bevethető legütőképesebb vadászgépei azok a MiG21 Lancerek, amelyek az utóbbi években szakmányban zuhannak le. Legutóbb július elején vált légi katasztrófa áldozatává egy román MiG, és mivel emiatt egy átfogó műszaki ellenőrzés miatt földre parancsolták az összes még megmaradt MiG21-est, gyakorlatilag csupán a négy brit gép védte a román légteret.

Hirdetés