Parcellánként vásárolják fel az országot a külföldiek

A román termőföldek mintegy 30 százaléka idegen tulajdonba került egy friss becslés szerint.
Hirdetés

Hiába járt le immár negyedik éve a külföldi magánszemélyek földvásárlását megakadályozó moratórium, a román kormány gyakorlatilag tétlenül nézi, amint a külföldiek parcellánként felvásárolják az ország mezőgazdasági területeit.

A Capital.ro gazdasági portál frissen közölt elemzése rámutat, ahhoz képest, hogy idén is legalább 10 százalékos áremelkedés volt tapasztalható a román földpiacon, az előző évhez képest 9 százalékkal több romániai termőföld cserélt gazdát az országban. Az áremelkedés épp a külföldiek növekvő érdeklődésével magyarázható. Számukra egyébként tökéletesen megfelel, hogy a legmagasabb romániai földárak még mindig csak felét-harmadát teszik ki a németországi vagy hollandiai területek árának.

A portál példaként említi: míg Ilfovban legtöbb 10 ezer eurót kérnek el egy hektár földért, Németországban ez az érték 10 és 60 000 euró között mozog. Tavaly Romániában 100 ezer hektár mezőgazdasági terület cserélt gazdát 4380 eurós átlagáron, a legkeresettebbek a Temes és Arad megyei szántóföldek, míg a lista másik végén Máramaros és Beszterce-Naszód megye foglal helyet – írja a szakportál.  

Az Agricover mezőgazdasági hitelező szerint jelenleg a romániai termőföldek 20-30 százaléka van külföldi kézben, az amszterdami Transnational Institute tavalyi, az Európai Parlament mezőgazdasági szakbizottsága számára készített tanulmánya már két évvel ezelőtt 40 százalékról beszélt. 

Hirdetés