Nem bírja ki a PNL, hogy ne támadja meg a római katolikus líceum újraalapítását

A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Hirdetés

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), mint az utóbbi időszakban minden magyaroknak kedvező döntést, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum működési engedélyét kibocsátó minisztériumi rendeletet is megtámadja. A párt Maros megyei szervezetének elnöke, Cristian Chirteş egy mai sajtótájékoztatón bejelentette, a nép ügyvédjéhez fordulnak amiért múlt csütörtökön, a kivándoroltak tüntetésével szembeni megtorlásokra készülve, Dragnea teljesítette az Orbán Mihály Viktornak (sic!) tett ígéretét, és ideiglenes működési engedélyt adott ki a kizárólag magyar tannyelvű római katolikus líceum számára.

Chirteș emlékeztetett, hogy az alkotmánybíróság is alaptörvénybe ütközőnek ítélte a líceum megalapításáról rendelkező törvénytervezetet – melyben a PNL-nek szintén benne volt a keze a Népi Mozgalom Pártja (PMP) mellett –, sőt a Maros megyei törvényszék is érvénytelenítette az iskolaalapítást. A sürgősségi kormányrendeletet két úton tudják megtámadni: a közigazgatási bíróságon vagy a nép ügyvédjénél. A PMP korábban jelezte, hogy az előbbi lehetőséggel élve támadja meg a rendeletet, a PNL a nép ügyvédje mellett döntött.

A PNL szenátora szerint az ombudszman minden bizonnyal számításba veszi az Alkotmánybíróság és a bíróság döntését. Chirteș azt is előrebocsátotta, hogy mivel az RMDSZ-nek a jelenlegi PSD-kormány révén, Dragnea közvetítésével sikerült feszültségeket keltenie Maros megyében, a PNL figyelemmel követi majd, hogyan járnak el az illetékes hatóságok a líceum ügyében.

Hirdetés