A legtöbb román Gigi Becali akar lenni

Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Hirdetés

Az IRES (Román Felmérési és Stratégiai Intézet) 2018 júliusában készített egy felmérést, Mioritikus álmok és fantazmagóriák címmel. Magyarán: arról kérdeztek meg 1291 alanyt, mik az álmaik, mit csinálnának egymillió euróval, milyen autókról álmodnak, ha nyernének a lottón, miket vásárolnának, hova vándorolnának ki legszívesebben, ha megtennék, kik a példaképeik idehaza, külföldön, kedvelik-e a hazai politikusokat, hisznek-e az angyalokban, ördögökben satöbbi. Az eredményeket szépen közölték a Sinteza című folyóiratban. Innen csemegéztünk.

A románok (nem túl nagy) többsége szerint az egymillió eurós nyeremény nem változtatná meg az élet menetét, vagyis nagyjából ugyanúgy élnének, mint eddig. Akikét viszont igen, azok elsősorban házat és autót vásárolnának a pénzből. De olyan is akad, aki befektetné, vállalkozásba kezdene, a családnak adná, utazgatna, ruhákat vásárolna magának (ennyiből?) vagy épp jachtot venne.

A románok álomautóival igen gyakran szembesülünk a mindennapi forgalomban is. Tudják, azok az agresszív úrvezetők, a BMW, Audi, Volkswagen és Mercedes országúti cirkálókban. Ja, ha valakit érdekel: a pasik inkább BMW-ről, a csajok inkább Audiról meg Merciről álmodnak.

A kivándorlási vágyra adott válaszok aránya eléggé meglepő:

a megkérdezettek 80 százaléka itthon maradna, 19 százaléka menne a szeme világába.

Illetve nem pont oda: Németország, Nagy-Britannia és Spanyolország vezeti a kivándorlási célpontok rangsorát.

És máris elérkeztünk a példaképekhez. Az első kérdés arra vonatkozott, hogy van-e jelen pillanatban olyan romániai közéleti személyiség, akihez a megkérdezettek szívesen hasonlítanának. Na, erre a kérdésre az alanyok 76 százaléka azt válaszolta, hogy nincs olyan. Az a 22 százalék, aki viszont válaszolt, érdekes rangsort állított fel. Ezek szerint a válaszolók közül a legtöbben Gigi Becalira, a FCSB fociklub börtönviselt és, nos, elég szalonképtelen stílusú tulajdonosára szeretnének hasonlítani. Utána következik Ion Țiriac, a dúsgazdag ex-teniszcsillag és bankár és vadász. A harmadik helyen egy hölgy áll, Andra (Măruță), aki énekesnő és tévés celeb. De ott van még Gheorghe Hagi focibálvány, Raed Arafat palesztin származású orvos, a Sürgősségi Életmentő Szolgálat (SMURD) alapítója, Florin Piersic színész, Irina Loghin népdalénekesnő és volt Nagy-Románia párti szenátor, Simona Halep teniszcsillag, Ilie „Nasty” Năstase ex-teniszcsillag és mocskosszájú botrányhős, Cristian Tudor Popescu újságíró, Andrei Pleșu filozófus.

Az egyenlőség nevében külön rákérdeztek a női példaképekre is. Itt első helyen Simona Halep áll, a második Andra, a harmadik pedig Andreea Marin tévés műsorvezető és celeb.

És jönnek a külföldi példaképek. A megkérdezettek több mint fele azt mondta, neki biza nincs ilyen.  A megkérdezettek 42 százalékának viszont van. Érdekes mellékadat, hogy

ennek a 42 százaléknak a 43 százaléka Erdélyből és a Bánságból származik. Hoppá!

Hirdetés

Na de, a lista: nem nem Mark Zuckerberg áll az élen. Hanem Bill Gates (6 százalék). Őt Barack Obama, Angela Merkel, Shakira és Donald Trump követi, holtversenyben (4 százalék). A harmadik helyen (3 százalék) szintén többen vannak: C. Ronaldo, Angelina Jolie, Vlagyimir Putyin és Jean-Claude Van Damme. Erre a listára Orbán Viktor magyar miniszterelnök is felkerült (1 százalék), olyanok társaságában, mint Arnold Schwarzenegger, Ferenc pápa, David Beckham, II. Erzsébet angol királynő, Eminem satöbbi.

Ami a mioritikus történelmi példaképeket illeti, a karóba húzó Vlad Țepeș vajda toronymagasan vezet. Hát, mi tagadás, elkelne egy szigorú ember odafönt, Bukarestben. Második Nagy István (Ștefan cel Mare) moldvai, harmadik az állítólagos első egyesítő Vitéz Mihály.

Ami az 1989 utáni romániai politikai elitet illeti, a megkérdezetteknek nincs túl jó véleményük róluk.

57 százalékukra egyáltalán nem hatnak ihlető módon a kortárs politikusok. 27 százalékukra igen, ők inkább férfiak, inkább 65 évnél idősebbek, és inkább szociáldemokrata szavazók.

Ami a vallásosságot illeti, továbbra is érdekes az, hogy a híres román (de nem kanonizált) szent, Arsenie Boca vezeti a rangsort, Keresztelő Szent János, Jézus és Szent Miklós előtt.

Ami a hiedelmeket illeti, a megkérdezettek elsöprő többsége hisz a lélekben, a bűnben, az angyalokban, a mennyországban, a pokolban, a holtak feltámadásában. A reinkarnációban kevesebben hisznek. Ami a jövőt illeti, az alanyok szinte fele (felnőtt, középfokú végzettségű emberek) úgy gondolja, igenis léteznek olyan emberek, akik képesek meglátni a jövőt.
Aki további részletekre kíváncsi, kattintson bátran ide.

Hirdetés