A kormányfő a SRI-től vár jelentést a provokátorokról

A csendőrök napok óta tudtak róluk, Viorica Dăncilă pedig nem?
Hirdetés

Teljeskörű jelentést kért a Román Hírszerző Szolgálattól (SRI) Viorica Dăncilă miniszterelnök a tegnap esti erőszakos cselekmények előkészítőiről és kiprovokálóiról – írja a Mediafax hírügynökség kormányközleményre hivatkozva. 

A kormányfő határozottan elítélte a békés tüntetés közepette zajlott erőszakos cselekményeket, amelyeket a belügyminisztérium szerint jól szervezett csoportok provokáltak ki, amelyek megtámadták a rendfenntartókat, intézményeket, és közjavakat rongáltak azzal a céllal, hogy konfliktust robbantsanak ki a békés tüntetők és a rendfenntartók között.

Annak kivizsgálását is kérte a kormányfő, hogyan intézkedtek a román állam hírszerző intézményei, amikor tudomásukra jutott, hogy egyesek erőszakossá akarnak változtatni egy békésnek meghirdetett, nyilvános politikai rendezvényt.

FRISS: A kormányzati közleményre válaszként a SRI közölte, hogy Eduard Hellvig igazgató telefonon beszélt Viorica Dăncilă kormányfővel, és elmondta neki, hogy a hírszerzés továbbított minden, rendelkezésére álló adatot és információt a belügyminisztérium operatív szerveinek. A SRI helytelenít minden olyan próbálkozást, amely politikai vitákba vonná be a szervezetet, illetve a közvélemény félretájékoztatását a SRI nemzetbiztonsági szerepével kapcsolatban.

 

A kérés teljes mértékben jogos annak fényében, hogy a csendőrség már napokkal a pénteki tüntetés előtt figyelmeztetett, hogy egyesek csoportok erőszakot akarnak bevetni és kiprovokálni a tüntetésen. Ez be is igazolódott már péntek délután négykor, majd hét előtt nem sokkal, később pedig egyre sűrűbben, a helyszínen ténykedő csendőri egységek mégsem igyekeztek kiemelni vagy legalább eltávolítani őket a békésen tüntető tízezres tömegből.

Hirdetés

Viorica Dăncilă ugyanakkor elítélte az ellenzéket is, amiért az utcai erőszakért egyértelműen a karhatalmi szerveket tette felelőssé, szerinte egyes politikusok a rendfenntartók ellen uszítják a lakosságot. 

A péntek esti tüntetéseket a külföldön dolgozó román vendégmunkások hirdették meg a hazai korrupcióellenes küzdelmet támogatandó, illetve tiltakozásként a kormány és a kormányzó Szociáldemokrata Párt büntetőügyes, valamint hozzá nem értő vezetői ellen.

 

Hirdetés