Fotó: Szabó Tünde
Iskola a léthatáron túl
Timi
2018. augusztus 10. péntek, 19:39
Szerinte a miniszteri rendelet 728 tanulót ír elő, de jelenleg a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum 250 diákkal számolhat.

Ioan Macarie Maros megyei tanfelügyelő pénteken azt nyilatkozta, hogy az oktatásügyi minisztérium által kibocsátott sürgősségi rendelet értelmében szeptember 15-től újra megnyithatja kapuit a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum,

de ehhez arra van szükség, hogy megfelelő létszámú diák iratkozzon be.

A tanfelügyelő azért aggódik, mert a miniszteri rendelet szerint az iskola 26 osztállyal, osztályonként 28 diákkal kezdheti meg működését, ami összesen 728 tanulót jelent. Márpedig az iskola, ha leszámítjuk a végzősöket, jelenleg 250 diákkal számolhat. Ezek a diákok a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban kaptak helyet a felekezeti iskola megszüntetése után – emlékeztet a tanfelügyelő. Hozzátette: várják a javaslatokat az új igazgató kinevezésére, de a létszámterv elkészítésére és a tanárok helyzetének tisztázására is szükség van. Ha minden szám stimmel, ősztől megkezdődhet az oktatás az iskolában,

már csak adminisztratív kérdéseket kell tisztázni a szeptember elsejei határidőig.

A tanfelügyelő közölte: semmisnek nyilvánították a bírósági döntést az Unirea Líceumba és a Bolyai Líceumba való betagolódásról, a tanulók okmányai is visszakerültek.

Az iskola helyzetét csütörtökön egy minisztériumi rendelettel sikerült megoldani, melynek írásos nyoma péntekre meg is jelent a közoktatási minőségbiztosítási hatóság (ARACIP) honlapján.

Az újraalakuló magyar tannyelvű tanintézmény az 1948-ban államosított jogelődje által használt II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium nevet veszi fel,

a végleges akkreditáció megszerzésének határideje pedig az első évfolyamok végzése után három évvel (2025-2026) jár le.

A miniszteri rendelet szerint a katolikus iskolának továbbra is az egyháznak visszaszolgáltatott marosvásárhelyi épületegyüttes B szárnyában biztosítanak helyet, a főépületben ugyanis a román tannyelvű Unirea Főgimnázium működik.

Időközben a Népi Mozgalom Párt (PMP) közölte: a közigazgatási bíróságon támadja meg a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum újraalapításáról szóló oktatási miniszteri rendeletet. Marius Paşcan szerint a miniszteri rendelet alkotmányellenes, sérti a hatalmi ágak szétválasztásának és egyensúlyának elvét, a helyi autonómia és a decentralizáció elvét, továbbá a diszkriminációmentesség és az állampolgárok egyenjogúságának elvét.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27746
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.
A legendás rendezőegyéniség és színházalapító életének 91. évében hunyt el.
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.
Sok mindennel vádolja a szerző az 1989 utáni román kormányokat. Például azzal is, hogy eladják a mioritikus haza szuverenitását a magyaroknak.
Botrányt csinált a kormánytöbbség, mert hat tagja is megszavazta az emelést a röhejes 84 lejről.
A PSD polgármesterei is látják, hogy csődbe viszi a településeket. Az RMDSZ-esek közül eddig egyedül Kereskényi bírálja.