Bankot büntetett a fogyasztóvédelem

A Bancpostot 150 ezer lejre bírságolta törvénytelen hitelüzletért.
Hirdetés

150 ezer lejre bírságolta az országos fogyasztóvédelem (ANPC) a Bancpost bankot, és törvénytelen kereskedelmi ügylettel vádolja – jelentette be csütörtökön a hivatal.

A fogyasztóvédelem szerint sérült a Bancpost ügyfeleinek érdeke azzal, hogy a bank átruházta egyik hitelportfólióját az EFG New Europe Funding II B.V. nevű holland cégnek, amely cég azonban nem rendelkezett romániai engedéllyel arra, hogy hitelintézetként működhessen.

A fogyasztóvédelmi hivatal arra kötelezte a Bancpostot, hogy fizesse vissza az ebben a hitelportfólióban 2008. július 11. és 2018. március 27. között keletkezett és felszámított kamatokat, késedelmi kamatokat, büntetéseket, mivel a portfóliót erre az időszakban ruházta át a holland cégre. Ezt a hivatal azzal indokolta, hogy mivel a holland cég a romániai törvények szerint nem volt bank vagy hitelintézet, az összes ki- és felszámított kamat erre az időszakra nulla kell, hogy legyen.

A fogyasztóvédelmisek jelentették az esetet az országos adóhivatalnak is (ANAF), a gazdasági rendőrségnek, a pénzmosás elleni hivatalnak és a Román Nemzeti Banknak.

Hirdetés