Újabb kerülő a kolozsvári körgyűrű-sagaban

Ha azt hitte, hogy célegyenesbe ért a kincses várost elkerülő terelőút terve, tévedett. Újabb akadályt gördítettek az útjába.
Hirdetés

Egy hónapig biztos, de akár hosszabb ideig sem lesz előrelépés a kolozsvári körgyűrű ügyében, miután egy cég megóvta a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére kiírt licit eredményét. Emil Boc polgármester még júliusban jelentette be, hogy a bukaresti Consitrans vállalat fogja elkészíteni a várost elkerülő terelőút terveit 3 millió euróért.

A sokak által várt beruházásnak azonban újabb akadály áll útjában:

utolsó pillanatban kifogást emeltek a nyertes ellen.

Erről az elöljáró számolt be egy rádióműsorban, elismerve, hogy a fellebbezés teljesen feje tetejére állítja a városháza terveit. Elmondta, a négy jelentkező közül az utolsó, egy szintén bukaresti cég emelt kifogást a tender eredménye ellen pénteken este tíz órakor, az utolsó pillanatban, mivel éjfélig lehetett óvni.

Boc szerint az óvó cégnek 30 ezer lejes óvadékot kell letennie ahhoz, hogy panaszát kivizsgálják, ami egy hónapig is eltarthat. És ha az óvásokat elbíráló bizottság a fellebbező cégnek ad igazat, az jóval nagyon csúszást eredményezhet.

„Én optimista vagyok” – mondta Boc,

aki abban bízik, hogy a polgármesteri hivatal kerül ki nyertesként és elkészülhet a megvalósíthatósági tanulmány.

Hirdetés

A Consitrans ellen nem ez az első kifogás, a bukaresti vállalat a Nagyszeben-Szászváros autópálya kapcsán kerül a sajtó kereszttüzébe, miután az általuk felügyelt beruházásnál több rendellenességet is találtak. A cég utána a Brassó-Bukarest sztráda fővárost Ploieşti-tel összekötő szakaszának az építését is elnyerte.

Boc korábban a beruházás kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a kolozsvári körgyűrű kivitelezése nagyon bonyolult feladat, de a fővárosi cégnek megvan a kellő tapasztalata ehhez. Arról is beszámolt, hogy miután a városháza kifizeti a dokumentáció elkészítését, a szállítási minisztériumnak nem lehet több kifogása a projekt ellen és 2023-ig kénytelen lesz benyújtani a pályázatot a körgyűrűre. Az elöljáró korábban többször is arra panaszkodott, hogy a szaktárca akadályozza a beruházást.

A terv keretében 38,3 kilométeren építenének körgyűrűt és bekötő utakat, valamint bővítenek ki már meglévő utakat Kolozsvár környékén. Ezek közül az A3-as autópálya gyalui csomópontját a várossal összekötő út megépítése a legsürgetőbb feladat. Ez ugyanis északon kerülné meg a Kolozsvárral csaknem összeépült Szászfenes községet, melynek lakossága az elmúlt 15 év ingatlanberuházásai következtében megnégyszereződött, és 30 ezer fölé emelkedett. A Szászfenesen áthaladó E60-as európai út ma Románia legforgalmasabb útja: naponta 40 ezer gépkocsi halad át rajta.

Hirdetés