Nagyváradra is beköltözik a TIFF és elfoglalja a várost

Három napig a színházban, a várban és a Szent László téren is filmek forognak.
Hirdetés

Az „anyaváros”, Kolozsvár, illetve Nagyszeben, Marosvásárhely, Csíkszereda és Kisinyó (Chișinău) után Nagyváradra is beköltözik a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF). A váradi filmkedvelők szeptember 7-9. között a város számos zugában nézhetik meg az elmúlt időszak legjobb hazai és nemzetközi filmtermését.

A kolozsvári hagyományhoz alkalmazkodva zenei aláfestésű, koncertek által kísért vetítések is lesznek, írják közleményükben a szervezők. Első két nap a gálavetítéseket a színházban tartják, de lehet majd filmet nézni a Szent László téren, a Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) és a várban is.

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató szerint Nagyvárad „ideális hely” a terjeszkedni szándékozó TIFF számára, hiszen a szerinte ékszerdobozhoz hasonlatos városban már 1906 óta tartanak filmvetítéseket. Úgy vélte, a partiumi városnak nagy mind a kulturális, mind a turisztikai potenciálja, és ehhez a TIFF csapata is hozzá kíván járulni.

Így a váradi kiadáson előbemutatók is lesznek, itt mutatják be például Radu Jude román rendező Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari című filmjét, mely Karlovy Varyban elnyerte a fesztivál fődíját. De a Cannes-i filmfesztivál két legelismertebb alkotását is láthatja a váradi közönség: a Woman at War, illetve a Nyár (Leto/Summer) címűt.

Hirdetés

Megtekinthető lesz ugyanakkor a kolozsvári fesztivál meglepetésfilmje, Terry Gilliam több mint két évtizeden keresztül készült Az ember, aki megölte Don Quijotét (The Man Who Killed Don Quixote) című alkotása. Szabadtéren olyan filmeket láthat a közönség, mint a Szelídítetlen Románia (România neîmblânzită) című látványos természetfilm.

További részleteket itt és a későbbiekben árulnak el a TIFF szervezői.

Hirdetés