Legújabb bakijával Viorica Dăncilă belegázolt a román nemzeti önérzetbe

Románia miniszterelnöke simán összekeverte 1918-at 1848-cal. Nem nagy ügy. Nyolcassal végződik mindkettő.
Hirdetés

Július 29-én van, ugye, a román nemzeti himnusz napja. A nevezetes nap 2018-ban éppen vasárnap szent napjára esett. És mit tesz ilyenkor egy valamit is magára adó ország miniszterelnöke? Üzen egy szépet a népnek, hadd dagadjon a nemzeti kebel.

Na, pont ezt tette vasárnap reggel Viorica Dăncilă, Románia miniszterelnök asszonya. Az ünnepi üzenet szépen kikerült a kormány honlapjára, oszt mindenki ment pihenni, elvégre vasárnap van. Igen ám, de az üzenetben volt egy ilyen mondat: „… (a himnusz) mozgósította mindazokat, akik 1918. december 1-én összegyűltek a gyulafehérvári Szabadság mezején.”
Na kérem, hol a hiba? Érdekes módon eleinte a média vasárnapi munkásainak sem tűnt fel a mondatban egyáltalán nem rejtőző ordas nagy baki. Aztán valaki mégis felfigyelt: uram, egek, hát a Szabadság mezején 1848-ban gyűltek össze a románok, a balázsfalvi nagygyűlés alkalmával. 1918. december elsején a gyulafehérvári vármezőn (románul Horea mezeje) gyülekeztek a románok.

Miután a miniszterelnök asszony újabb, ezúttal nemzetsértő bakija vírusként kezdett terjedni, diszkrét kezek törölték a vérlázító hibát az ünnepi üzenetből.

Jaj, csak össze ne tévessze a miniszterelnök asszony december 1-ét március 15-ével…

Hirdetés