Hát persze, hogy az Első otthon programban is korrupció gyanúja merült fel

Állítólag csúszópénz fejében bíráltak el kedvezően hiteligényléseket.
Hirdetés

Már az Első otthon programba is befészkelte magát a korrupció, legalábbis a legfőbb ügyészség közleménye szerint: az országos rendőr-főkapitányság gazdasági bűncselekmények felderítésére szakosodott osztályának munkatársai csütörtökön reggel összesen 23 helyszínen – az Országos Hitelgarancia-alap székhelyén, valamint az alap több alkalmazottjának otthonában – tartottak házkutatást, a gyanú szerint ugyanis nem a törvényes előírások szerint jártak el a garancia-igénylések elbírálásakor.

Az ügyészség szerint

az alap több alkalmazottja is 200 és 500 euró közötti csúszópénzt kért

annak fejében, hogy – felrúgva az igénylések sorrendjét – a neki fizető igénylők dossziéját bírálja el kedvezően.

Az ügyészség az adóhatáság támogatásával az egyik gyanúsított cégénél is vizsgálódik, hogy felderítse a törvénytelen pénzek mozgását, illetve a katonai ügyészség bevonásával egy, az ügyben érintett bukaresti altiszt ellen is nyomoznak.

A közlemény szerint

nyolc személyt állítanak elő kihallgatásra, 60 embert pedig tanúként idéznek be.

Az Első otthon programot azért hirdették meg 2009-ben, hogy állami garanciavállalással serkentsék az ingatlanpiacot.

Hirdetés

Ennek részeként az állam legtöbb 60 ezer euróig garanciát vállal a hitelt nyújtó bankkal szemben a hitelként folyósított összegre, cserében a hiteligénylő kedvezményes, 5 százalékos önrésszel juthat finanszírozáshoz.

A kormány minden évben meghatározza, mekkora összeget bocsát a program rendelkezésére, és ezen keretösszeg erejéig jelentkezhetnek a bankok a hitelprogramban való részvételre.

A hiteligényléseket a hitelgarancia-alap bírálja el, az állami garanciához szükséges összeget a kedvezményezett hiteligénylők által a törlesztőrészleten felül évente befizetett összegből fedezik.
 

Hirdetés