Galambokra és macskákra vadászna a nagyváradi polgármester

Ilie Bolojan nagyváradi elöljáró legalább annyi turistát vonzana a városba, mint Velence, ellenben nem akar galambokat. És a macskáknak is hadat üzen.
Hirdetés

Újabb, sokadik szabályzattal készül megrekcumozni a nagyváradiakat Ilie Bolojan polgármester. Az elöljáró – aki korábban a belvárosi épületek méretét, illetve üzletek nyitvatartási idejét próbálta ukázzal megszabni – most a galambokat és macskákat vette célba.

A városháza szakembereivel újabb szabályzatot dolgoztatott ki a kisállatok okozta gondok megelőzésére. Eszerint 1000-2000 lejes bírságra számíthatnak mindazok, akik a város terein, parkjaiban galambokat etetnek.

Az elöljáró szerint a madarak túl elszaporodtak, sok kárt okoznak, többek között bepiszkítják a szépen felújított szecessziós palotákat. A belvárosi homlokzatfelújítás több mint kétmillió euróba került az önkormányzatnak, így amíg lehet, tisztán tartaná ezeket.

A városvezetés eddig is sokat tett azért, hogy távol tartsa a madarakat, derül ki: szegecseket és a ragadozómadarak hangját utánozó riasztót szerelt a műemlék épületekre,

és egy ölyvet is beszerzett.

De ezek a megoldások csak addig működtek, míg a galambok hozzá nem szoktak a „veszélyhez”.

Nem csak a galambok szúrják a városvezetés szemét, hanem a macskák is: a négylábúak etetését is megtiltanák a köztereken. Ugyanis – hangzik a városházi érvelés – ha a cica jól van lakva, nem fog egeret, patkányt, ez az oka, hogy több városrészben elszaporodtak a kártevők.

Hirdetés

A városvezetés tervét, mint várható volt, nem fogadták nagy lelkesedéssel az állatvédők, szerintük

kegyetlenség nem megetetni az állatokat.

Nagy változást sem remélnek a tervtől, ha Velencének nem sikerült megoldani a galambproblémát, Nagyváradnak sem fog, hangzik az érvelés.

Ráadásul nem is ez lenne a prioritás – ezt már az RMDSZ hangoztatja. A szövetség tanácsosai szerint míg Ilie Bolojan a főtéren galambokra vadászik, Váradhegyalján (Podgoria) bejárnak a vaddisznók a kertekbe, gyümölcsösökbe.

Galambügyben kedden hirdetett közvitát a városvezetés, a tényleges véleményütköztetésre július 26-án 17 órától lesz alkalom a városháza nagytermében. A zöldövezeteket karbantartására vonatkozó szabályzat a kisállatok etetése mellett a köztéri főzőcskézést és ruhaszárítást is tiltaná. Az ingatlanok köztérre néző oldalán tilos lenne teregetni, ugyanis Nagyvárad nemcsak Velencéhez, de Nápolyhoz sem akar hasonlítani.

Hirdetés