A talárosok kiszúrták Dragnea pénzeszsákját

Elkaszálták a Szuverén Befektetési Alapot létrehozó törvényt.
Hirdetés
Az Alkotmánybíróság helyt adott az ellenzék és Klaus Iohannis összes kifogásának, amelyet a Szuverén Befektetési Alapot létrehozó törvény ellen emeltek – írja a Mediafax hírügynökség.
 
Bár egy befektetési alap minden gazdaságnak jól jön, az ellenzék attól tart, a 33 állami vállalat részvényeinek bevonásával és mintegy 9 milliárd lejes alaptőkével felálló szuverén befektetési alapból a PSD-ALDE kormánykoalíció pusztán politikai preferencia alapján juttat pénzt központi vagy helyi beruházásokra.
 
Az Alkotmánybíróság szerint pedig az a legfőbb baj vele, amit Klaus Iohannis jelzett: hogy a központi közigazgatás helyett a parlament alapította meg törvénnyel. Ilyen befektetési alapot kormányhatározattal kellett volna létrehozni, jelentette be Valer Dorneanu, az Alkotmánybíróság elnöke.
 
Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt azt kifogásolta, hogy a képviselőházban tízzel több gazdasági szereplőt szavaztak be az alapba, mint a szenátusban, az USR szintén azt, hogy a kormánypártok a törvény megszavazásával megszegték a kétkamarás döntéshozás elvét, mert a képviselőházban elfogadott változat jelentősen eltér a szenátusitól. Ráadásul ezzel a törvénnyel a parlament felmentést ad a befeketetési alapnak több olyan törvény alól, amely más gazdasági szereplők számára kötelező érvényű, így az USR szerint a befektetési alapot létrehozó törvény sérti a törvények előtti egyenlőség elvét. 
 
A parlament június 7-én fogadta el ezt a törvényt, és június 16-án küldte át kihirdetésre Klaus Iohannisnak, aki inkább megtámadta azt az Alkotmánybíróságon. A talárosok pedig most a törvény egészét alkotmányellenesnek találták.

Hirdetés