Magához rendelte Iohannis államfő Dăncilă miniszterelnököt

Lehet, hogy az igazságügyi módosításokról lesz szó. Vagy egy esetleges újabb amnesztiatörvénytől.
Hirdetés

Ismét mozgalmassá vált a román közélet: Klaus Iohannis államfő kedden váratlanul egyeztetésekre hívta Viorica Dăncilă miniszterelnököt az államfői hivatalba. A találkozóra várhatóan szerda reggel kerül sor.

A meghívás apropója egyelőre nem ismert, azonban a legkevésbé sem kizárt, hogy köze van egyes bukaresti sajtóorgánumok azon értesüléséhez, miszerint a kormány újabb, a részleges közkegyelemről sürgősségi kormányrendeletet készül elfogadni.

A tavaly botrányokozó 13-as sürgősségi rendelethez hasonló dokumentumot állítólag keddi ülésén fogadná el a kormány, ám Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke közölte: egyeztetett a miniszterelnökkel és Tudorel Toader igazságügy-miniszterrel is, és mindegyikük cáfolta, hogy tervben lenne egy ilyen rendelet.

Călin Popescu Tăriceanu, a kisebbik koalíciós partner Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke is cáfolta, hogy napirenden lenne egy ilyen tervezet.

Ugyanakkor sajtóértesülések szerint Dragnea szeretné, ha elfogadnák a rendeletet,  Tăriceanu viszont, akit Dragneával ellentétben alapfokon felmentettek az ellene felhozott, hamis tanúzásról szóló vádak alól, nem támogatja. Már csak azért sem, mert indulni kíván a jövő évi államfőválasztáson, és nagyon nem jönne jól neki, ha összefüggésbe hoznák a nevét egy ilyen rendelettel.

Éppen ezért a kormányba az ALDE által jelölt Tudorel Toader igazságügy-miniszter nem is volt hajlandó aláírni a tervezetet, amely így elvileg nem is kerülhet a kormány elé elfogadásra.

Hirdetés

Dragneának pedig égető szüksége lenne egy ilyen rendeletre, mivel alapfokon három és fél év szabadságvesztésre ítélték hivatali visszaélésre való felbujtás miatt a Teleorman megyei önkormányzat fiktív alkalmazásainak ügyében.

Mint ismeretes, a hírhedt 13-as sürgősségi rendelet, amelyet tavaly egy késő esti kormányülésen fogadtak el, óriási botrányt okozott, tüntetők tízezrei vonultak utcára miatta.

Bár a kormányoldal szerint csak a börtönök túlzsúfoltságát akarták csökkenteni vele, az ellenzék szerint arra szolgált, hogy a börtön által fenyegetett politikusok – elsősorban Dragnea – megússzák a büntetést.
 

Hirdetés