Igazság, ügy
béel
2018. július 17. kedd, 11:22
Lehet, hogy az igazságügyi módosításokról lesz szó. Vagy egy esetleges újabb amnesztiatörvénytől.

Ismét mozgalmassá vált a román közélet: Klaus Iohannis államfő kedden váratlanul egyeztetésekre hívta Viorica Dăncilă miniszterelnököt az államfői hivatalba. A találkozóra várhatóan szerda reggel kerül sor.

A meghívás apropója egyelőre nem ismert, azonban a legkevésbé sem kizárt, hogy köze van egyes bukaresti sajtóorgánumok azon értesüléséhez, miszerint a kormány újabb, a részleges közkegyelemről sürgősségi kormányrendeletet készül elfogadni.

A tavaly botrányokozó 13-as sürgősségi rendelethez hasonló dokumentumot állítólag keddi ülésén fogadná el a kormány, ám Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke közölte: egyeztetett a miniszterelnökkel és Tudorel Toader igazságügy-miniszterrel is, és mindegyikük cáfolta, hogy tervben lenne egy ilyen rendelet.

Călin Popescu Tăriceanu, a kisebbik koalíciós partner Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke is cáfolta, hogy napirenden lenne egy ilyen tervezet.

Ugyanakkor sajtóértesülések szerint Dragnea szeretné, ha elfogadnák a rendeletet,  Tăriceanu viszont, akit Dragneával ellentétben alapfokon felmentettek az ellene felhozott, hamis tanúzásról szóló vádak alól, nem támogatja. Már csak azért sem, mert indulni kíván a jövő évi államfőválasztáson, és nagyon nem jönne jól neki, ha összefüggésbe hoznák a nevét egy ilyen rendelettel.

Éppen ezért a kormányba az ALDE által jelölt Tudorel Toader igazságügy-miniszter nem is volt hajlandó aláírni a tervezetet, amely így elvileg nem is kerülhet a kormány elé elfogadásra.

Dragneának pedig égető szüksége lenne egy ilyen rendeletre, mivel alapfokon három és fél év szabadságvesztésre ítélték hivatali visszaélésre való felbujtás miatt a Teleorman megyei önkormányzat fiktív alkalmazásainak ügyében.

Mint ismeretes, a hírhedt 13-as sürgősségi rendelet, amelyet tavaly egy késő esti kormányülésen fogadtak el, óriási botrányt okozott, tüntetők tízezrei vonultak utcára miatta.

Bár a kormányoldal szerint csak a börtönök túlzsúfoltságát akarták csökkenteni vele, az ellenzék szerint arra szolgált, hogy a börtön által fenyegetett politikusok – elsősorban Dragnea – megússzák a büntetést.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27404
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.
A legendás rendezőegyéniség és színházalapító életének 91. évében hunyt el.
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.
Sok mindennel vádolja a szerző az 1989 utáni román kormányokat. Például azzal is, hogy eladják a mioritikus haza szuverenitását a magyaroknak.
Botrányt csinált a kormánytöbbség, mert hat tagja is megszavazta az emelést a röhejes 84 lejről.
A PSD polgármesterei is látják, hogy csődbe viszi a településeket. Az RMDSZ-esek közül eddig egyedül Kereskényi bírálja.