Foci-vb, utolsó nap: húsz év és három nap után nyertek újra a franciák

Nincs új világbajnok, a horvátok gólgazdag meccsen buktak el a pragmatikusabb Kékek ellen.
Hirdetés

A döntő francia regénye: Húsz év múlva, Alexandre Dumas pére Didier Deschamps tollából. A francia szövetségi kapitány 1998. július 12-én csapatkapitányként emelte magasba a FIFA Világkupát, most edzőként duplázott. Ez korábban csak a brazil Mário Zagallónak és a német Franz Beckenbauernek sikerült.

A döntő horvát regénye: Esőisten siratja Mexikót Horvátországot. A díjadásra lezúdoló esőre egyedül Putyin orosz elnök testőrei voltak felkészülve, neki jutott ernyő, miközben Emanuel Macron francia és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő bőrig ázott.

A döntő kulcsa: a francia pragmatizmus. Deschamps csapatát most sem érdekelte a labdabirtoklás (csak 39 százalékban volt náluk), viszont félelmetes hatékonysággal használták ki a helyzeteiket. Csak nyolcszor lőttek a horvátok tizenötjével szemben, de abból hat kapura ment, négy pedig gól lett.

A döntő főszereplője: a videóbíró. 1-1-nél az argentin Néstor Pitana nem látta Perisic kezezését, szóltak, hogy nézze vissza, a többi történelem: Griezmann belőtte a 11-est, újabb horvát feltámadás pedig nem történt.

A döntő elsője: Mario Mandzukic. A horvát csatár az első játékos, aki világbajnoki döntőben öngólt vétett – ezzel vezettek úgy a franciák, hogy kapura sem lőttek. Aztán ő is zárta le a meccset, de ezzel csak a vereség mértékét kozmetikázta. Öngólt és gólt ugyanazon a meccsen korábban csak a holland Ernie Brandts szerzett világbajnokságon, 1978-ban az olaszok ellen.

Hirdetés

A döntő harmadikja: Antoine Griezmann előtt ugyanabban az évben csak a német Gerd Müller (1974) és az argentin Jorge Valdano (1986) szerzett gólt európai kupadöntőben és a vb fináléjában.

A döntő tinije: Kylian Mbappé. A 19 éves francia zseni előtt korábban csak egy bizonyos Pelé szerzett gólt tizenévesként világbajnoki döntőben, 1958-ban a svédek ellen. Meg is kapta a vb legjobb fiatal játékosának járó díjat.

A legjobb vesztes: Luka Modric. A horvátok kapitányát választották a torna legjobb játékosának. A vb Aranylabdája után a France Football Aranylabdájának is első számú esélyesévé lépett elő. A legjobb kapus a belga Thibaut Courtois lett.

A döntő felesleges kellékei: a kapusok. Kilenc lövés ment kapura a moszkvai meccsen, ebből hat gól lett. Subasicnak két védése volt, és Mbappé átlövését eléggé benézte, Llorisnak csak egy, miközben sikertelen cselével ajándékba adta a horvátoknak a második találatot.

FRANCIAORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 4-2
Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez – Mbappé, Pogba, Kanté (Nzonzi, 54.), Matuidi (Tolisso, 73.) – Griezmann, Giroud (Fekir, 81.).
Horvátország: Subasic – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic (Pjaca, 82.) – Brozovic – Rebic (Kramaric, 71.), Modric, Rakitic, Perisic – Mandzukic.
Gólszerzők: Mandzukic (18., öngól), Griezmann (38., 11-esből), Pogba (59.), Mbappé (65.), illetve Perisic (28.), Mandzukic (69.)
 
A góllövő-lista élmezőnye:
6 gólos: Harry Kane (angol)
4 gólosok: Cristiano Ronaldo (portugál), Romelu Lukaku (belga), Gyenisz Cserisev (orosz), Kylian Mbappé, Antoine Griezmann (franciák)
3 gólosok: Diego Costa (spanyol), Artyom Dzjuba (orosz), Edison Cavani (uruguay-i), Yerry Mina (kolumbiai), Eden Hazard (belga), Ivan Perisic, Mario Mandzukic (horvát)

Hirdetés