Büntetőügye lett az igazságügyminiszternek

Hivatali visszaélés miatt jelentették fel a börtönőrök Tudorel Toadert.
Hirdetés
Nem először megy neki a börtönőrök szakszervezete Tudorel Toader igazságügyi miniszternek, elég csak visszapörgetni a szakszervezet Facebook-oldalát vagy honlapját, hogy kiderüljön, még hűvös hivatali viszonynak sem nevezhető a kapcsolatuk. 
 
Ennek a kapcsolatnak az egyik neuralgikus pontja az egyébként is létszámhiánnyal küzdő börtönőrök túlóráinak ki nem fizetése (de a szakszervezet rendszeresen ironikus közleményekben teszi helyre az igazságügyi minisztert, amikor az figyelembe sem veszi a fogvatartás reális körülményeit, számait, téves adatokkal hozakodik elő, vagy egyértelműen káros amnesztiát hirdet meg mindenféle előtanulmány nélkül).
 
A börtönőrök szakszervezete (FSANP) kedden feljelentette Tudorel Toadert hivatali visszaélés és a szakszervezeti képviselethez való jog korlátozása miatt (amíg még ez büntethető, jegyzi meg a szakszervezet), ma pedig közölte, hogy el is indult az eljárás egyelőre in rem, azaz a gyanúsított megnevezése nélkül. Az eljárás egyelőre a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgálja.
 
„A Tudorel Toader nevére kiállított dosszié már a legfőbb ügyészségen van, in rem eljárás indult az ügyben. A hét folyamán kihallgatták a sértett fél, a FSANP képviselőit, Tudorel Toadert a következő időszakban hallgatják ki a hivatali visszaélés és a szakszervezeti képviselethez való jog korlátozása miatt” – írja a közlemény.
 
A szakszervezet korábban tiltakozásokkal vívta ki, hogy törvény szülessen a börtönőrök és a rendőrök túlóráinak kifizetéséről, magát a kifizetést viszont a miniszter kellett volna elrendelje. Az áprilisi túlórákat legkésőbb júliusban kellett volna kifizetnie a minisztériumnak, de ez nem történt meg a szakszervezet szerint a miniszter visszaélése miatt.
 
A kormány még lóg a börtönőröknek a 2016-2018 közötti, több mint egymillió órányi túlóra kifizetésével, ez mintegy 10,5 millió euró. A FSANP ugyanakkor bejelentette, hogy támogatja a pártfogó felügyeleti tanácsadók által kirobbantott tiltakozásokat is, ugyanis a minisztériumnak nincs „konkrét és felvállalt megoldása” a személyzethiány, a rossz munkakörülmények és a bérezési diszkrimináció javítására.
 
A FSANP május 31-én azért is feljelentette Tudorel Toadert, amiért nem engedte meg a szakszervezeti képviselőknek, hogy részt vegyenek a vele folytatott tárgyalásokon. 
 
Az pedig épp a Tudorel Toader vezette igazságügyi minisztérium javaslatára került be az büntető törvénykönyvbe (amely majd csak az alkotmánybíróság szeptemberi vizsgálata után léphet érvénybe), hogy ne minősüljön hivatali visszaélésnek, ha valaki a cselekményt nem saját anyagi hasznára követte el.

Hirdetés