Tudorel Toader az igazságügyi minisztérium felvételén
A fagyi visszanyal
szabot
2018. július 13. péntek, 15:31
Hivatali visszaélés miatt jelentették fel a börtönőrök Tudorel Toadert.
Nem először megy neki a börtönőrök szakszervezete Tudorel Toader igazságügyi miniszternek, elég csak visszapörgetni a szakszervezet Facebook-oldalát vagy honlapját, hogy kiderüljön, még hűvös hivatali viszonynak sem nevezhető a kapcsolatuk. 
 
Ennek a kapcsolatnak az egyik neuralgikus pontja az egyébként is létszámhiánnyal küzdő börtönőrök túlóráinak ki nem fizetése (de a szakszervezet rendszeresen ironikus közleményekben teszi helyre az igazságügyi minisztert, amikor az figyelembe sem veszi a fogvatartás reális körülményeit, számait, téves adatokkal hozakodik elő, vagy egyértelműen káros amnesztiát hirdet meg mindenféle előtanulmány nélkül).
 
A börtönőrök szakszervezete (FSANP) kedden feljelentette Tudorel Toadert hivatali visszaélés és a szakszervezeti képviselethez való jog korlátozása miatt (amíg még ez büntethető, jegyzi meg a szakszervezet), ma pedig közölte, hogy el is indult az eljárás egyelőre in rem, azaz a gyanúsított megnevezése nélkül. Az eljárás egyelőre a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgálja.
 
„A Tudorel Toader nevére kiállított dosszié már a legfőbb ügyészségen van, in rem eljárás indult az ügyben. A hét folyamán kihallgatták a sértett fél, a FSANP képviselőit, Tudorel Toadert a következő időszakban hallgatják ki a hivatali visszaélés és a szakszervezeti képviselethez való jog korlátozása miatt” – írja a közlemény.
 
A szakszervezet korábban tiltakozásokkal vívta ki, hogy törvény szülessen a börtönőrök és a rendőrök túlóráinak kifizetéséről, magát a kifizetést viszont a miniszter kellett volna elrendelje. Az áprilisi túlórákat legkésőbb júliusban kellett volna kifizetnie a minisztériumnak, de ez nem történt meg a szakszervezet szerint a miniszter visszaélése miatt.
 
A kormány még lóg a börtönőröknek a 2016-2018 közötti, több mint egymillió órányi túlóra kifizetésével, ez mintegy 10,5 millió euró. A FSANP ugyanakkor bejelentette, hogy támogatja a pártfogó felügyeleti tanácsadók által kirobbantott tiltakozásokat is, ugyanis a minisztériumnak nincs „konkrét és felvállalt megoldása” a személyzethiány, a rossz munkakörülmények és a bérezési diszkrimináció javítására.
 
A FSANP május 31-én azért is feljelentette Tudorel Toadert, amiért nem engedte meg a szakszervezeti képviselőknek, hogy részt vegyenek a vele folytatott tárgyalásokon. 
 
Az pedig épp a Tudorel Toader vezette igazságügyi minisztérium javaslatára került be az büntető törvénykönyvbe (amely majd csak az alkotmánybíróság szeptemberi vizsgálata után léphet érvénybe), hogy ne minősüljön hivatali visszaélésnek, ha valaki a cselekményt nem saját anyagi hasznára követte el.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27368
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.