Beleműtött a DNA az egészségbiztosítási maffiába

Kilencven vádlott áll bíróság elé az illegális egészségügyi költségtérítések miatt.
Hirdetés

Legalább 4,5 millió euróval rövidítették meg a Bukaresti Egészségbiztosítási Pénztár (CASMB) kasszáját az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) pénteki közleménye szerint. Az ügyben érintettek bűnszövetkezetként működtek, ami súlyosbító tényezőnek számít.

A bűncselekmény-sorozat 2014 augusztusa és 2017 augusztusa között történt, a vádirat szerint fiktív páciensek otthoni betegellátásával járó költségeket fizettek ki a fővárosi egészségbiztosítási pénztár kasszájából hamisított beteglapok alapján.

Az ügyben az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) több vezető beosztású hivatalnoka is érintett, élen az intézmény tavaly menesztett vezetőjével, Mihai Burceával, akit a DNA bűnszervezet létrehozásával, hivatali visszaéléssel és befolyással üzérkedéssel vádol.

A DNA vádat emelt a két pénztár több alkalmazottja ellen is, akik az ügyészek szerint folytatólagosan vállaltak csalásban való bűnrészességet, bűnszervezetben vettek részt, adatokat hamisítottak meg és nem nyilvános adatokat szolgáltattak ki illetéktelen személyeknek.

A törvénytelenségbe orvosi ellátást nyújtó cégek képviselőit is bevonták, így a 90 vádlott közül 31 jogi személy, azaz cég.

Hirdetés