Kútbamecset
Jean St'Ay
2018. július 12. csütörtök, 12:09
Az ok? Nincs pénz, gyaur urak, nincs pénz.

Emlékeznek még a bukaresti megamecset ügyére, ugye? Be is számoltunk róla. Tudják, a keresztény országban felépítendő legnagyobb mecsetről van szó. Amely kapott szép telket, hatósági rábólintást, de persze, hiszti, sőt, tüntetés is volt körülötte, ellene.

Na kérem, úgy tűnik, a megamecset terve füstbe ment. Vagy, ha tetszik, elfújták a keletről érkező szelek. A romániai muzulmán muftiátus képviselője, Juszuf Murat mufti a televízióban jelentette be: „Nem tudjuk folytatni a mecset projektjét. De nem az építkezést ellenzők miatt.” A mufti elárulta, hogy sajnos nincs pénzük a mecset megépítésére.

A török kormány a projekt beindítása körül jelezte, három millió euróval támogatja a mecset megépítését. 

A hírre reagálva Teodor Baconschi volt román külügyminiszter elmondta, hogy a hárommilliós támogatás enyhén szólva kevés lett volna a mecset megépítésére. A projekt leállítása arra utal, hogy az ankarai kormány óvatosan kezeli a kérdést, az aktuális geopolitikai légkörben.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27345
Létezik-e szerelem első látásra, működhet-e a távkapcsolat, számít-e a korkülönbség, áthidalható-e a hűtlenség? – keressük a választ Szabados Andrea párterapeutával. A párkapcsolatok nem működnek maguktól, figyelmeztet, ezért jobb beszélni róla.
Az állami bányavállalatnak elege lett abból, hogy ide járnak a katasztrófaturisták fotózkodni.
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.