Cabana-Terasa Cheile Turzii/Facebook
Nem turista
Szerző: pm
2018. július 10. kedd, 18:33
És juhlegelőnek. De ezt már eddig is tudtuk.

Az azonban, hogy egyesek szennyvízelvezető árkot ástak a természetvédelmi területen, a helyszínre kiérkezett ellenőröket is meglepte. A Kolozs megyei önkormányzat hegyi- és barlangi mentő szolgálata és a Tordai- és Túri-hasadék felügyeletét ellátó iroda munkatársai hétfőn látogattak ki a védett területre, miután többen is rendellenességeket jeleztek a környéken.

Az Alsópeterd felőli bejáratnál nem kis meglepetésben volt részük: több frissen ásott árkot is találtak, valaki szennyvízcsatornát akart átvezetni a rezervátumon. Az, hogy a közelben egy juhnyáj is legelt, már meg sem lepte őket. Ez azért nem ritka látvány errefelé. Annak ellenére, hogy a Natura 2000-es területen nem engedélyezett a legeltetés. Az elkövetők mindkét esetben bírságra számíthatnak.

A megyei tanács mérlege szerint a Tordai-hasadékot a szezon kezdete óta 40 ezer turista látogatta meg, a legtöbben, 25 ezren május-júniusban, a minivakációk idején keltek át a szoroson. Hogy segítsék az eligazodást, az illetékesek a közelmúltban több tájékoztató pannót is kihelyeztek és a túraútvonalakat is újrafestették.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27320
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.