Két napig úszunk a Szamos-parti programokban Kolozsváron

Fura zenék, kajakozás és szörfözés, művészet és környezetvédelem. Mindez a Someș Delivery negyedik kiadásán.
Hirdetés

Reméljük, hogy jó idő lesz a hétvégén, esőben ugyanis nem lesz túl kellemes a megáradt folyó partján vízközeli tevékenységeket folytatni. Ezen a hétvégén szervezik meg ugyanis a negyedik Someș Delivery rendezvénysorozatot, melynek célja változatos kulturális programokkal közelebb vinni a kolozsváriakat a Szamoshoz.

Az idei Someș Delivery helyszíne a Kajántói / Oaşului útról nyíló Írisz / Armătura park, ahol a Nádas belefolyik a Szamosba. Marius Moga projektkoordinátor elmondása szerint ez egy olyan zöld oázis, mely kívül esik a kolozsváriak mentális térképén. Érdemes még egyszer feltérképezni, mielőtt az önkormányzat megkezdi a park – és a közeljövőben az egész Szamos-part – helyreállítását.

A programok és a feltételek adottak lesznek mindehhez:

kajaktúrákkal, álló szörffel (stand up paddle), koncertekkel, filmvetítéssel, képzőművészeti installációkkal, garázsvásárral, a Szamos hasznosításával kapcsolatos műhelyfoglalkozásokkal és beszélgetésekkel várják az érdeklődőket. Az elmúlt időszakban a környéket megtisztították, és szabadidő eltöltésére alkalmas „bútorzattal” rendezték be. A kajakokkal 14 és 17 óra között lehet majd ingyenesen vízre szállni, a gyerekprogramok naponta 10–13 és 16–19 óra között lesznek.

Idén először az önkormányzat illetékeseivel egy közvitát is szerveznek a Szamos hasznosításáról:

erre július 14-én 11 órától kerül sor, szintén a parkban.

Az érdekes zene kedvelői számára izgalmas koncertnek ígérkezik a Magyarországról érkező Loop Doctors fellépése, mely a mai modern és divatos zenei irányzatokat, mint a Drum’n’Bass, a Jungle, a Breakbeat vagy a NuJazz ötvözi a dzsessz improvizatív elemeivel. Romhányi Áron és Szendőfi Péter közös produkciója szombaton 21 órától kezdődik a Smida Jazz Fesztivál szervezésében.

Hirdetés

S ha már a fura zenénél tartunk, idén második alkalommal „szólal meg” a Szamosból kihalászott szemét: Adorjáni Panna, Bodoki-Halmen Kata, Bodoki-Halmen Zsolt, Láng Dani és Sipos Krisztina hanginstallációjukhoz igazi szemetet használnak, egyenesen a Szamosból. Az első szemétzenét mi is megörökítettük, a videó itt tekinthető meg.

Vasárnap este 9-től a The Kryptonite Sparksot hallhatjuk a parkban, mely egy Kolozsváron többször is bemutatkozott indie, alternatív, funk, punk és hard rock műfajokat ötvöző Botoșani-i banda. Emellett lesznek DJ-szettek is az Atelier és a Sisters kávézók szervezésében. 

Érdemes átbogarászni a részletes programot a rendezvény honlapján.  

Hirdetés