Elmérgesedett a viszony a romák és nem romák között a Nagybáródon

Egy család három tagja került kórházba, miután egy meghiúsított lopási kísérlet után több tucatnyi roma botokkal támadt rájuk.
Hirdetés

Péntek délután egy család három férfi tagjára támadtak a romák a Bihar megyei Nagybáródon. Az esetről beszámoló tudósítások szerint a legalább 30, vasvillákkal, botokkal, lapátokkal felszerelt roma azért támadt a családra, mert azok elkergették a házuk kertjébe valószínűleg lopási szándékkal behatoló kiskorú romákat. A konfliktus következtében a ház tulajdonosa és két fia könnyebb sérülésekkel a kórházba került, egy negyedik személyt a helyszínen láttak el. De ezzel nem zárult le az eset: a helyi lakosok mérgükben a rendőrség elé vonultak, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a romákkal szembeni rendőri fellépéssel.

Mint mondták: a falu szélén élő romák terror alatt tartják a települést, rendszeresen lopnak és agresszívek a lakosokkal. A támadók közül többen megjárták már a börtönt, ketten éppen nemrég szabadultak. A helyi polgármester a sajtónak elmondta, valóban rendszeresek a hasonló jelenetek a faluban, mivel a romák a saját törvényeik szerint élnek. Legutóbb 2013-2014-ben durvultak el ennyire az indulatok. A legtöbben szociális segélyekből élnek, de ez a törvény értelmében jár, nem a polgármesteri hivatal ítéli meg nekik – mondta az elöljáró.

Vasárnapra egyébként falugyűlést hívtak össze a témában. 

Hirdetés

A Bihar megyei rendőrség szóvivője, Alina Dinu közölte: összesen 14 személy vett részt a verekedésben, négy személy sérült meg, hárman kórházba kerültek. Rendbontásért, csendháborításért, bántalmazásért és más erőszakos cselekedetekért indítottak eljárást.

Az eset alig egy nappal azután történt, hogy a kelet-romániai Târgu Neamţ városában utcai harc keretében próbált leszámolni egymással két roma család.

Hirdetés