Mozgósítanak a Beke Istvánék melletti szombati tüntetésre

A terrorperben elítélt két aktivista családtagjai és barátai felhívást tettek közzé. Izsák Balázs SZNT-elnök is felháborodott az ítélet miatt.
Hirdetés

Beke István és Szőcs Zoltán családtagjai és barátai közös felhívást tettek közzé, melyben tüntetésre mozgósítanak. A demonstráció 2018. július 7-én 18 órától kezdődik Kézdivásárhely főterén.

„Felkérjük az erdélyi magyar pártok, civil és egyházi szervezetek vezetőit, hogy ezen vegyenek részt, és együttes erővel lépjenek fel közösségünk tagjainak védelmében. Kérjük őket, hogy szervezzenek meg és jelentsenek be, egy országos súlyú tüntető rendezvényt, folyamatos média megjelenést István és Zoltán ügyének, hogy ne legyen magyar, erdélyi ember, aki nem hallott ügyükről. Meg kell mutatnunk ország világ előtt, hogy a történtek ellenére sem engedünk a megfélemlítésnek.” – fogalmaznak a felhívásban.

Nyilatkozatot tett közzé Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke is. Ebben a székely autonómiatörekvések miatti megtorló, az egész közösség megfélemlítését célzó politikai ítéletnek nevezi a legfelsőbb bíróság szerdán kimondott jogerős végzését, amely terrorizmus vádjával öt-öt év börtönbüntetésre ítélte a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két aktivistáját.

Az SZNT elnöke úgy értékeli: egy koncepciós perben született méltánytalan ítélet, egy uszító hangú vádirat alapján, amelynek célja, hogy bizalmatlanságot és

gyűlöletet keltsen a románokban, a romániai magyar közösséggel, de éppenséggel Magyarországgal szemben is.

Izsák Balázs felidézte: az SZNT Állandó Bizottsága már két évvel korábban megállapította, hogy a vádirat szélsőségesként, irredentaként és idegengyűlölőként állítja be az egész autonómiamozgalmat, amely az ügyészek szerint erőszakkal akarja elérni Székelyföld autonómiáját.

Hirdetés

„Erkölcsi kötelességünk, hogy minél többen és minél hangsúlyosabban felemeljük a szavunkat, tiltakozzunk itthon és a nagyvilágban, hogy ne térhessen vissza az az embertelen diktatúra, a Securitate diktatúrája, amely 1989 előtt pokollá tette az életünket” – zárta állásfoglalását az SZNT elnöke.

A hét folyamán több erdélyi magyar politikai és civil szervezet is megszólalt a terrorperben elítélt Beke István és Szőcs Zoltán mellett.

Hirdetés