Fotó forrása: Izsák Balázs Facebook-oldala
Terror Siculorum
MTímea
2018. július 6. péntek, 19:32
A terrorperben elítélt két aktivista családtagjai és barátai felhívást tettek közzé. Izsák Balázs SZNT-elnök is felháborodott az ítélet miatt.

Beke István és Szőcs Zoltán családtagjai és barátai közös felhívást tettek közzé, melyben tüntetésre mozgósítanak. A demonstráció 2018. július 7-én 18 órától kezdődik Kézdivásárhely főterén.

„Felkérjük az erdélyi magyar pártok, civil és egyházi szervezetek vezetőit, hogy ezen vegyenek részt, és együttes erővel lépjenek fel közösségünk tagjainak védelmében. Kérjük őket, hogy szervezzenek meg és jelentsenek be, egy országos súlyú tüntető rendezvényt, folyamatos média megjelenést István és Zoltán ügyének, hogy ne legyen magyar, erdélyi ember, aki nem hallott ügyükről. Meg kell mutatnunk ország világ előtt, hogy a történtek ellenére sem engedünk a megfélemlítésnek.” – fogalmaznak a felhívásban.

Nyilatkozatot tett közzé Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke is. Ebben a székely autonómiatörekvések miatti megtorló, az egész közösség megfélemlítését célzó politikai ítéletnek nevezi a legfelsőbb bíróság szerdán kimondott jogerős végzését, amely terrorizmus vádjával öt-öt év börtönbüntetésre ítélte a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két aktivistáját.

Az SZNT elnöke úgy értékeli: egy koncepciós perben született méltánytalan ítélet, egy uszító hangú vádirat alapján, amelynek célja, hogy bizalmatlanságot és

gyűlöletet keltsen a románokban, a romániai magyar közösséggel, de éppenséggel Magyarországgal szemben is.

Izsák Balázs felidézte: az SZNT Állandó Bizottsága már két évvel korábban megállapította, hogy a vádirat szélsőségesként, irredentaként és idegengyűlölőként állítja be az egész autonómiamozgalmat, amely az ügyészek szerint erőszakkal akarja elérni Székelyföld autonómiáját.

„Erkölcsi kötelességünk, hogy minél többen és minél hangsúlyosabban felemeljük a szavunkat, tiltakozzunk itthon és a nagyvilágban, hogy ne térhessen vissza az az embertelen diktatúra, a Securitate diktatúrája, amely 1989 előtt pokollá tette az életünket” – zárta állásfoglalását az SZNT elnöke.

A hét folyamán több erdélyi magyar politikai és civil szervezet is megszólalt a terrorperben elítélt Beke István és Szőcs Zoltán mellett.

comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.