Kebelbarátság
gycsaba
2018. július 6. péntek, 16:54
Lehet, hogy a lenge neglizsés ábrázolás szúrta a prűd minisztérium szemét, ezért került az alkotás egy múzeumi raktár mélyére.

A meglehetősen fura történet négy évvel ezelőtt kezdődött Târgu Jiuban, akkor avatták fel a Gheorghe Tătărescu volt miniszterelnök nejét, Arethiát ábrázoló büsztöt a városi parkban, a férjéről készült mellszobor szomszédságában, ahogy kell. 

A művelődési minisztérium azonban átiratban jelezte a helyi önkormányzatnak, hogy nem tetszik a szakbizottságuknak Paul Popescu alkotása, mivel túlságosan „kebelbarát”, nem megfelelően ábrázolja a néhai miniszterelnökfeleséget, és követelte a büszt eltávolítását. A helyi illetékesek azonban nem kapkodták el a dolgot: a szobor csak a héten került le a talapzatról, s ha már a dúskeblű jóasszonyt rejtegetni kellett, hát vitték Gheorghe Tătărescu büsztjét is.
 
Paul Popescu szobrász most törvénysértést kiált, követeli vissza a műveit, és azt állítja, nem azért volt „bőkezű”, mert túlozni akart, hiszen egy korabeli fotó alapján dolgozott, amely alapján Arethia meglehetősen jó nő volt. Nem mellesleg a művész úr ellenzi a hatóságok azon tervét, hogy a szobrokat egy közeli faluban állítsák fel, távol a turisták szemétől és lencséjétől.
 
Hasonlóan félrecsúszott művészeti akciókból egyébként nincs hiány az elmúlt időszakban: nemrég Iaşi központjából tüntettek el sürgősen egy összedőlt tetőre emlékeztető műalkotást, tavaly ősszel pedig Sloboziában távolították el Mihai Viteazul három évvel korábban felállított szobrát, mert a helybeliek szerint a vajda túl kövérre sikeredett. 
 
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27274
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.
Már megint hülyének néznek bennünket, pedig az ilyesmit nagyon könnyen kiszúrja az, aki egy keveset is konyít a képszerkesztéshez.
Öt győztes meccs után leváltották Alin Minteuan edzőt, mert a tavalyi bajnoki címet behúzó Dan Petrescu visszatért Kínából.
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.
A Nussbaum családból egyedül László élte túl Auschwitzot. Az ő megrázó történetét vitte filmre Csibi László dokumentumfilm-rendező.