Cicimérete miatt vonták be a miniszterelnökné szobrát

Lehet, hogy a lenge neglizsés ábrázolás szúrta a prűd minisztérium szemét, ezért került az alkotás egy múzeumi raktár mélyére.
Hirdetés

A meglehetősen fura történet négy évvel ezelőtt kezdődött Târgu Jiuban, akkor avatták fel a Gheorghe Tătărescu volt miniszterelnök nejét, Arethiát ábrázoló büsztöt a városi parkban, a férjéről készült mellszobor szomszédságában, ahogy kell. 

A művelődési minisztérium azonban átiratban jelezte a helyi önkormányzatnak, hogy nem tetszik a szakbizottságuknak Paul Popescu alkotása, mivel túlságosan „kebelbarát”, nem megfelelően ábrázolja a néhai miniszterelnökfeleséget, és követelte a büszt eltávolítását. A helyi illetékesek azonban nem kapkodták el a dolgot: a szobor csak a héten került le a talapzatról, s ha már a dúskeblű jóasszonyt rejtegetni kellett, hát vitték Gheorghe Tătărescu büsztjét is.
 
Paul Popescu szobrász most törvénysértést kiált, követeli vissza a műveit, és azt állítja, nem azért volt „bőkezű”, mert túlozni akart, hiszen egy korabeli fotó alapján dolgozott, amely alapján Arethia meglehetősen jó nő volt. Nem mellesleg a művész úr ellenzi a hatóságok azon tervét, hogy a szobrokat egy közeli faluban állítsák fel, távol a turisták szemétől és lencséjétől.
 
Hasonlóan félrecsúszott művészeti akciókból egyébként nincs hiány az elmúlt időszakban: nemrég Iaşi központjából tüntettek el sürgősen egy összedőlt tetőre emlékeztető műalkotást, tavaly ősszel pedig Sloboziában távolították el Mihai Viteazul három évvel korábban felállított szobrát, mert a helybeliek szerint a vajda túl kövérre sikeredett. 
 
 

Hirdetés