Közel tízezer hektárnyi Bánffy-erdőt nyúl le a román állam

A jogerős bírósági ítélet egy, a koncepciós perek „fénykorában”, az 50-es években született ítéletre hivatkozik, amely emberiesség elleni bűnök miatt marasztalta el az eredeti tulajdonost.
Hirdetés

Újabb magyarellenes bírósági ítélet született: a román állam megkaparinthat több mint 9300 hektárnyi erdőt Ratosnya, Gödemesterháza és Palotailva környékén, amelyeket 2007-ben visszaszolgáltattak gróf Bánffy Dániel örököseinek. A Giurgiu megyei törvényszék által hozott döntés jogerős.

A 9323 hektárnyi erdő visszaszolgáltatására vonatkozó 2007-es döntést 2014-ben fellebbezték meg Vasile-Liviu Oprea volt Maros megyei prefektus kezdeményezésére, a Szekuritáté Levéltárát Tanulmányozó Országos Tanács (CNSAS) által kibocsátott dokumentumra hivatkozva. Ebben a dokumentumban az áll ugyanis, hogy Bánffy Dániel vagyonát

nem a kommunista rezsim kobozta el jogtalanul, hanem egy bírói ítélet eredménye, amelyben emberiesség elleni, 1940 és 1944 között elkövetett bűncselekmények miatt ítélték el a grófot.

A Giurgiu megyei törvényszék alaptalannak minősítette és elutasította Bánffy Dániel örököseinek (Bethlen Anna, Bethlen Zsuzsanna és Szentkuti Éva) fellebbezését, amelyet a visszaszolgáltatási határozatot megsemmisítő bírói ítélet ellen nyújtottak be.

A 2007-es visszaszolgáltatási határozat ellen a Maros megyei ingatlanok fölötti magántulajdon jogát meghatározó megyei földosztó bizottság nyújtott be fellebbezést 2014 június 24-én, a CNSAS egyik dokumentumára hivatkozva. A dokumentum a bukaresti törvényszék 1952.december 3-án hozott büntetőjogi ítéletét tartalmazza, amely szerint Bánffy Dánielt 8 év kényszermunkára és 10 év polgári jogvesztésre, valamint teljes vagyonelkobzásra ítélik emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt.

A Maros megyei földosztóbizottság ennek alapján úgy értékelte, hogy a gróf örököseinek visszaszolgáltatott 9323 hektár erdőterület jogtalanul került vissza Bánffy Dániel leszármazottainak birtokába, mert az elkobzás nem a kommunista rezsim törvénytelen döntése, hanem egy érvényes bírói döntés alapján történt.

Hirdetés

A CNSAS dokumentuma szerint

Bánffy Dániel magatartása a Horthy-korszak idején „szembetűnően ellenkezett Románia érdekeivel és az erdélyi román lakosság érdekeivel”,

és „ezen magatartással szembefordulva, a román állam elvette Bánffy Dániel vagyonát.”

És hogy miért messze, a Kárpátokon túl született a vérlázító ítélet? Nos, azért, mert még 2014-ben Oprea prefektus sikeresen riogatott a magyarveszéllyel. Azzal az indokkal kérte ugyanis a Bánffy-örökösök visszaszolgáltatási perének áthelyezését Szászrégenből az ország egy másik térségébe, hogy „itt magyar közösség is él, és a magyarok, mint a grófok leszármazottjai 9323 hektár erdőt igényeltek vissza”.

Hirdetés