Derült égből villámcsapás: öt év letöltendőre ítélték Beke Istvánékat

FRISSÍTÉS: A rendőrség a feketehalmi börtönbe szállította Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.
Hirdetés

Fejenként öt év letöltendő börtönre ítélték Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a „székely terroristaper” néven elhíresült ügy kézdivásárhelyi vádlottait. Az ítélet tényét maga az egyik érintett, Beke István közölte a Facebook-oldalán:

A Legfelsőbb Bíróság szerdai döntését a román állami hírügynökség, az Agerpres is megerősítette.

Bekééket 2017 áprilisában gyakorlatilag felmentették a terrorvád alól. A decemberben megjelent indoklás szerint Bekéék nem akartak terrorcselekményt végrehajtani, ezt a bíró szerint a SRI találta ki. Mivel Beke István már beszerezte a riadalomkeltésre alkalmas, de csak tűzszerészek által kezelhető petárdákat, amelyekről tudta, hogy tilos birtokolni, a bíróság végül robbanószerek illetéktelen kezelése miatt ítélte 11 havi és 6 napi, Szőcs Zoltánt pedig felbujtásért 10 havi és 8 napi börtönre, épp annyira, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek.

Decemberben a vádlottak és az ügyészség is fellebbezett, a Legfelsőbb Bíróság pedig közösség elleni merényletre tett kísérletről terrorista cselekedetre változtatta esetükben a vád besorolását, ez indokolhatja az alapfoknál súlyosabb ítéletet.

Beke Istvánt a SRI megfigyelése alapján, 2015 december elsején tartóztatta le a DIICOT azzal a gyanúval, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom helyi tagjai bombát akartak robbantani a nemzeti ünnepre szervezett kézdivásárhelyi katonai parádén. A bombamerénylet terve aztán a vádiratban is helyet kapott, de a bíróság nem látta bizonyítottnak az emberölés szándékát. Máig.

FRISSÍTÉS: Beke István újabb Facebook-bejegyzése szerint a két fiatalembert már el is vitte a rendőrség. 

Hirdetés

Az igazságszolgáltatási szervekhez közel álló források szerint Bekét és Szőcsöt a feketehalmi börtönbe szállították – erről tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

A Székelyhon portál videófelvételen örökítette meg, amint a rendőrök elviszik Beke Istvánt…

… valamint Szőcs Zoltánt:

Beke Istvánnal alapfokú felmentése után készítettünk exkluzív videóinterjút: 

Hirdetés