Foci-vb, 19. nap: Japán kétgólos előnyről bukott el az utolsó percben

Brazília legyőzte Ochoát, cseréi mentették meg Belgiumot – egymás ellen játszanak a negyeddöntőben.
Hirdetés

A nap majdnem-meglepetése: Japán. Négy perc alatt kettőt lőttek a már nem is titkos favorit belgáknak, kulturált, okos focival szedték szét a széleken belga csapatot. A végén viszont szamuráj-módra haltak hősi halált: saját szögletükből, három passzból kontrázták le őket a belgák, annyira a legvégén, hogy már a középkezdésre se maradt idő.

A fordulat kulcsa: a belga magassági fölény. A 190 centi magas Lukakut és Kompanyt még levédekezte a japán védelem, de a 194 centis Fellaini beállása már sok volt nekik: Belgium öt perc alatt két fejesgóllal jött vissza a meccsbe.

A vb cserekirálya: Roberto Martinez. A belgák 12 góljukkal messze a vb legeredményesebb csapata, de ennek negyedét a cseréik lőtték. A spanyol tréner 0-2-nél 19-re húzott lapot Fellaini és Chadli beküldésével, de bejött neki. 

A nap jóvátett bűne: Jan Vertonghen. Az első japán gól a belga védő lelkén szárán, a talpa alatt ment el az indítás, de a feltámadást is ő indította el, bár a fejesét alighanem inkább beadásnak szánta.

BELGIUM–JAPÁN 3-2
Belgium: Coutois – Alderweireld, Kompany, Vertonghen – Meunier, Witsel, De Bruyne, Carrasco (Chadli, 65.) – Mertens (Fellaini, 65.), Lukaku, E. Hazard.
Japán: Kavasima – Szakai H., Sodzsi, Josida, Nagatomo, – Sibaszaki (Jamagucsi, 81.), Haszebe – Haragucsi (Honda, 81.), Kagava, Inui – Oszako.
Gólszerzők: Vertonghen (69.), Fellaini (74.), Chadli (90+4.), illetve Haragucsi (48.), Inui (52.)


A nap folytatódó hagyományai
: a legutóbbi hét világbajnokságon Brazília mindig bejutott a legjobb nyolc közé, Mexikó pedig mindig a nyolcaddöntőben esett ki. És Mexikó ötödik Brazília elleni vb-meccsén sem tudott gólt szerezni, egyetlen kaput találó lövéssel erre most igazén esélye sem volt.

A nap románjai: Salcedo, Márquez, Layún, Chicharito. A sikeres csoportkör után citromsárgára festett hajjal először Hagiék kísérleteztek 1998-ban, és nekik sem jött be a horvátok elleni nyolcaddöntőben.

Hirdetés

A meccs embere: Guillermo Ochoa. A mexikói védelem 21 lövést engedett Neymaréknak, ebből tíz ment kapura. A csoportkörben is pazarul védő kapusnak köszönhetően úszták meg kettővel, a brazilok második gólja előtt is volt egy spiccel hárított lövése.

A meccs brazilja: Willian. Nem, nem az ismét inkább az önmaga szobrát faragó Neymar, hiába volt benne mindkét gólban. A Chelsea szélsője eddig nem sokat mutatt a vb-n, de most a második félidőben nagyon beindult, a vezetéshez is ő játszotta ki üres kapus ziccerig az akciót.
 

BRAZÍLIA–MEXIKÓ 2-0
Brazília: Alisson – Fagner, Thiago Silva, Miranda, Filipe Luís – Paulinho (Fernandinho, 80.), Casemiro, Coutinho (Firmino, 86.) – Willian (Marquinhos, 90+1.), Gabriel Jesus, Neymar. 
Mexikó: Ochoa – Álvarez (J. dos Santos, 55.), Ayala, Salcedo, Gallardo – Herrera, Márquez (Layún, 46.), Guardado – Lozano, Chicharito (Jiménez, 60.), Vela.
Gólszerzők: Neymar (51.), Firmino (88.)
A góllövő-lista élmezőnye:
5 gólos: Harry Kane (angol)
4 gólos: Cristiano Ronaldo (portugál), Romelu Lukaku (belga)
3 gólos: Kylian Mbappé (francia), Diego Costa (spanyol), Gyenisz Cserisev, Artyom Dzjuba (oroszok), Edison Cavani (uruguay-i)

 

 

Hirdetés