4770 ügyet zárna le az új büntető perrendtartás

A DIICOT vezető ügyésze szerint egyetlen cikkely veszélyeztet ennyi dossziét.
Hirdetés

4770 dossziét zárna le a büntető perrendtartásnak egyetlen cikkelye, amely a mostani módosítási hullámban került a törvénykönyvbe, de még nem lépett érvénybe. Arról az előírásról van szó, amely szerint ejteni kell azokat az ügyeket, amelyekben a feljelentés után egy évvel még nem indult el a bűnvádi eljárás a gyanúsított ellen, jelentette be a szervezett bűnözés elleni ügyészség, a DIICOT vezető ügyésze, Daniel Horodniceanu.

Horodniceanu ma az Európai Bizottság igazságügyet monitorizáló delegációjával tartott megbeszélést, elmondása szerint elvekről, célokról és kötelezettségvállalásokról, amelyen mindenki elmondta az álláspontját.

A főügyészség tegnap közölte, hogy kielemezte a büntető perrendtartás új módosításait, amelyeket múlt héten szavazott meg a parlament, és 33 olyan cikkelyt talált, amelynek valamely eleme ellentétes az alkotmánnyal. Az Augustin Lazăr vezette főügyészség szerint a módosítások főként azokkal az alkotmányos elvárásokkal ellentétesek, amelyek szerint a törvények világosak, koherensek, rigurózusak kell legyenek, hogy biztosíthassák az előreláthatóságot, a jogbiztonságot és a törvényekbe vetett bizalmat.

Hirdetés