Fotó forrása: Fehér megyei ISU
Az időjárásról jelentjük
Timi
2018. június 23. szombat, 12:47
Utakat, magánházak udvarait, magasfeszültségű hálózatokat, vezetékeket vert el az eső.

A hétvégével együtt megérkezett a hét közepén beígért rossz idő és a a nyárhoz képest alacsony hőmérsékelt. A heves esőzések több megyében is károkat okoztak. Az ország 14 megyéjében és a fővárosban, összesen 28 településen okozott károkat a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű eső. 439 lakást és 455 udvart öntött el az ár, közölte az országos katasztrófavédelem. Jelenleg több mint száz katonai tűzoltó dolgozik a víz kiszivattyúzásán a lakásokból és udvarokból. 

 

Fehér megyében:

 • több mint 400 házat, melléképületet, hét hidat és pallót, több kilométernyi utat, negyven személygépkocsit tett tönkre a péntek esti heves esőzés.
 • 35-40 liter csapadék esett négyzetméterenként, ezt erős szél és helyenként jégeső kísérte, így jelentősen felduzzadtak a folyóvizek, Gyulafehérváron, Balázsfalván és Szászsebesen a csatornahálózat elvezető képességét meghaladta a lezúduló vízmennyiség, Magyarigenben és Boroskrakkón gazdaságok kerültek víz alá.
 • A CJSU jelentése szerint Boroskrakkó (Cricău) szenvedte meg leginkább az időjárást, itt 200 házat és melléképületet öntött el az ár, nyolc személyt ki kellett menekíteni, két kilométeres szakaszon tönkrement az út, 20 személygépkocsi megrongálódott.
 • A Magyarigen (Ighiu) községhez tartozó Borosbocsárdon (Bucerdea Vinoasă) 150 házat és melléképületet, öt hidat és pallót tett tönkre az ár, két személyt ki kellett menekíteni, húsz autó itt is megrongálódott.
 • Gyulafehérváron tíz házat és udvart, Balázsfalván 12 házat és melléképületet, Szászsebesen kilenc lakást öntött el a víz. Az áramszolgáltatást több helyen meg kellett szakítani az áradások miatt, szombat reggel még 1 270 háztartásban nem volt áram a megyében. A katasztrófavédelmisek jelenleg is dolgoznak a károk elhárításán.
 • Összehívták a megyei sürgősségi bizottságot, amelynek elsődleges feladata a lakosság ivóvízzel való ellátása az áradás által sújtott területeken. 

Maros megyében:

 • 18 településen közel 4 000 felhasználó maradt áram nélkül,
 • Marosvásárhelyen utcákat, parkolókat árasztott el a víz,
 • Segesváron egy kidőlő fa elszakította a Segesvár–Erzsébetváros közötti vezetéket, 39 transzformátor-állomásnál szűnt meg az áramellátás, közvetve pedig 1 684 felhasználó volt érintett,
 • Gyulakuta és Zsákod között is megsérült egy vezeték, 969 felhasználó volt érintett,
 • de Szászrégen és Gernyeszeg között is tönkrementek a huzalok, így Petele és Körtvélyfája településeken 1 264 felhasználó maradt elektromos áram nélkül.

   

Hargita megyében:

 • húsz háztartást öntött el péntek este a víz a Gyimesközéplok községhez tartozó Borospatakán;
 • 5 800 felhasználó maradt áramellátás nélkül, miután három magasfeszültségű hálózat és 63 transzformátor-állomás is tönkrement (az érintett települések: Gyergyótölgyes, Gyergyóholló, Csíkszentdomokos, Csíkszenttamás, Székelyudvarhely, Felsőboldogfalva, Székelyderzs, Kányád és Homoródszentmárton);
 • öt pincét is elöntött a víz;
 • továbbá öt fapallót és egy betonhidat is megrongált az áradás.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27081
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.
A legendás rendezőegyéniség és színházalapító életének 91. évében hunyt el.
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.