Fotó forrása: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának Facebook-oldala
Nem egy nyelvet beszélnek
Szerző: Főtér.ro
2018. június 15. péntek, 20:08
Szigeti Enikő azt kéri Kelemen Hunortól, hogy váltsa le, vagy küldje kommmunikációs továbbképzésre Kali Istvánt.

Nyílt levélben fordult Kelemen Hunor RMDSZ-elnökhöz Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) ügyvezető igazgatója, mert szerinte Kali István, a szövetség marosvásárhelyi ügyvezető elnöke rendkívül kártékonyan kommunikál a nyelvi jogok érvényesítéséről. Kali ugyanis arra panaszkodott a sajtóban és a közösségi médiában, hogy

a marosvásárhelyi RMDSZ nem talál szinkrontolmácsot, amely a helyi tanácsülések kétnyelvűségét biztosítaná.

Ez a fajta kommunikáció mindamellett, hogy teljesen szembemegy a Szövetség jelenlegi közigazgatási törvénymódosítási erőfeszítéseivel, a helyi magyar közösségnek is nagyon árt – írja Szigeti. Hozzáteszi: Kali ezzel táptalajt biztosít azoknak a politikai szereplőknek, akik magyarellenességre építik kommunikációjukat, és felmenti Dorin Florea polgármestert a szinkrontolmácsok biztosításának elmulasztásáért.

„A nem találtunk szinkrontolmácsot azt is üzeni a közösségnek és a politikai elitnek, hogy a jelenlegi törvénymódosító kezdeményezéseknek nincs értelme, hiszen Marosvásárhelyen, az RMDSZ már hosszú évtizedek óta nem képes gyakorlatba ültetni a törvény által garantált jogokat, miközben ugyanezt, más, magyarok által lakott megyeszékhelyen és városban, már régen megoldották. Marosvásárhelyen él a legnagyobb romániai magyar közösség, meggyőződésünk, hogy a szinkrontolmács biztosítását nem fapados módszerekkel kell megoldani, hanem ez, a Polgármesteri Hivatal kötelezettsége.” – fogalmaz a Cemo ügyvezetője. 

Szigeti felemlegeti: a szinkrontolmácsok magas honoráriumára hivatkozni azért nem állja meg a helyét, mert a marosvásárhelyi RMDSZ-es tanácsosok két kézzel szórják a város pénzét, például egynyelvű rendezvények megszervezésére. Azt is nehezményezi, hogy decemberi tragumurás botrány után Kali által beígért magyar anyanyelvű kommunikációs szakember alkalmazása elmaradt.

Kali munkásságára – szerinte – a város lakosai is panaszkodtak.

A Cemo azt kéri Kelemen Hunortól, hogy tegyen hatékony lépéseket annak érdekében, hogy a marosvásárhelyi RMDSZ ügyvezető elnöke Kali István, politikai kommunikációs képzésben részesülhessen, esetleg egy tapasztaltabb RMDSZ-es kollega tanítsa meg a politikai érdekérvényesítés eszköztár használatára. Azt a lehetőséget is érdemes mérlegelni, hogy egy rátermettebb személy kerüljön a marosvásárhelyi RMDSZ ügyvezető elnöki tisztségébe – javasolja levelében Szigeti.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26996
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.
A tudósnak mondott társaság szerint az autonómia nem is azt jelenti, hogy autonómia.
A rendkívül népszerű ellenzéki bíró, Cristi Danileț elmagyarázza, hogy is áll Románia az egyik jelentős kulturális sajátosságával, a korrupcióval.
Hiába varázsoltak hazai hangulatot a vendégszurkolók, a szlovákok győztek Nagyszombaton.
Egy jó dolog van ebben az egész hisztiben. Tekintettel arra, hogy a PSD-s pártvezérnek gerincsérve van, íme a bizonyíték: Dragnea úrnak mégis van gerince.
Elismerik a jegyeiket, de csak most az egyszer.
És fogunk-e emlékezni a Székely Tigrisekre? Határ- és emlékezetvédelmet egyaránt feszegető könyv bemutatóján jártunk.
Tény, hogy 100 éves történelme alatt Románia egyik nacionalista cseberből a másik nacionalista verembe esett.
Nem csodálnánk, ha a juhimádó és kormorángyűlölő román mezőgazdasági tárcavezető tartós pánikrohamban törne ki a hír hallatán.
A román sajtó szerint a magyar válogatottban köthet ki Fülöp Lóránd, a FC Botoşani csatára, akit épp behívtak a román ifikeretbe.
Íme, az idei román próbaérettségi aranyköpései. Igazán aranyosak.
Megépült az első sztráda fölötti zöld átjáró, hogy a nagyvadak zavartalanul kószálhassanak a környéken.
Az uszító cikkeiről elhíresült szerző a magyar nemzeti ünnep alkalmából írt felköszöntő üzenetbe csomagolja elképesztő tanácsait.
A tervek szerint így lesz a kincses város történelmi központja egyre élhetőbb. Most már csak idő kell hozzá. És némi pénz.