Foci-vb 2018, D csoport: Messi negyedszer is megpróbálja

Jó kis csoport ez Messivel és a világbajnokságra valaha kijutott legkisebb lakosságú országgal.
Hirdetés

Június 14-én a moszkvai Luzsnyiki-stadionban felhangzik a kezdő sípszó, és kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Főtér szokása szerint nem csupán beszámol majd a mérkőzésekről, de háttér-információkkal is szolgál. Terítéken a D csoport.

ARGENTÍNA

Első válogatott mérkőzés: Uruguay–Argentína 2-3 (1901 május 16.)
Legnagyobb siker: kétszeres világbajnok, 14-szeres Copa America-győztes
Világranglista-helyezés: 5.
Világbajnoki részvételek száma: 17
Legjobb vb-eredmény: világbajnok (1978, 1986)
Világbajnoki mérleg: 42 győzelem, 14 döntetlen, 21 vereség, 131-84-es gólarány
Legtöbb válogatottság: Javier Mascherano 143
Legtöbb válogatott gól: Lionel Messi 64
A keret becsült értéke: 708 millió euró

Mi várható tőlük? Messi újra nekifut, hogy túlszárnyalja Maradonát. Az argentin válogatott elmúlt évtizede arról szólt, hogyan építsenek jól működő csapatot a Barcelona szupersztárja köré. Eddig egyik edzőnek sem sikerült, mert mindegyik előbbre helyezte a klasszis érdekeit a csapaténál. Jorge Sampaolinak most annyival nehezebb a dolga, hogy minőségi védője alig van, és első számú kapusa, Sergio Romero (Manchester United) is megsérült a felkészülés során. Klasszis támadóból nem szenvednek ugyan hiányt, de a csapaton belüli hierarchiát jól mutatja, hogy a Messi által nem kedvelt kétszeres Serie A-gólkirály Mauro Icardi (Inter) most sem megy a vb-re. 

Kiknek ajánljuk a meccseiket? Megrögzött divatdrukkereknek és sztárkultusz-ápolóknak.

Kapusok: Nahuel Guzmán (Tigres UANL), Willy Caballero (Chelsea), Franco Armani (River Plate)
Védők: Gabriel Mercado (Sevilla), Eduardo Salvio (Benfica), Javier Mascherano (Hopej CFFC), Nicolás Otamendi (Manchester City), Federico Fazio (AS Roma), Marcos Rojo (Manchester United), Nicolás Tagliafico (Ajax), Marcos Acuña (Sporting Lisszabon), Cristian Ansaldi (Torino)
Középpályások: Manuel Lanzini (West Ham United), Maximiliano Meza (Independiente), Lucas Biglia (AC Milan), Éver Banega (Sevilla), Ángel Di María, Giovani Lo Celso (Paris Saint-Germain), Cristian Pavón (Boca Juniors)
Támadók: Paulo Dybala, Gonzalo Higuaín (Juventus), Lionel Messi (Barcelona), Sergio Agüero (Manchester City)
Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli

 

IZLAND

Első válogatott mérkőzés: Feröer-szigetek–Izland 0-1 (1930 július 29.)
Legnagyobb siker: Eb-negyeddöntős (2016)
Világranglista-helyezés: 22.
Világbajnoki részvételek száma: újonc
Legtöbb válogatottság: Rúnar Kristinsson 106
Legtöbb válogatott gól: Eidur Gudjohnsen 26
A keret becsült értéke: 76,40 millió euró

Mi várható tőlük? Kolozsvárral nagyjából megegyező lakosságú országok eddig még nem jártak a világbajnokságon, de Izland már két éve, az Eb-n is megmutatta, hogy ott a helye. Ennyit ér egy jól végrehajtott nemzeti futball-fejlesztési program, amelynek köszönhetően a vb-keret már egy kivétellel csak külföldön játszó focistákból áll. Küzdeni sokkal jobban tudnak, mint (kelet-európai értelemben) focizni, bonyolult taktikát se várjon tőlük senki, de vért kell izzadni a legyőzésükhöz.

Kiknek ajánljuk a meccseiket? A faék egyszerűségű skandináv „rúgdd és fuss” rajongóinak.

Kapusok: Hannes Thór Halldórsson (Randers), Rúnar Alex Rúnarsson (Nordsjaelland), Frederik Schram (Roskilde)
Védők: Ari Freyr Skúlason (Lokeren), Birkir Már Savarsson (Valur Reykjavik), Hördur Björgvin Magnússon (Bristol), Hólmar Örn Eyjólfsson (Levszki Szófia), Kári Árnason (Aberdeen), Ragnar Sigurdsson, Sverrir Ingi Ingason (FK Rosztov), Samúel Kári Fridjónsson (Valerenga Oslo)
Középpályások: Aron Einar Gunnarsson (Cardiff City), Arnór Ingvi Traustason (Malmö), Birkir Bjarnason (Aston Villa), Emil Hallfredsson (Udinese), Gylfi Thór Sigurdsson (Everton), Jóhann Berg Gudmundsson (Burnley), Ólafur Ingi Skúlason (Karabükspor), Rúrik Gíslason (Sandhausen)
Támadók: Albert Gudmundsson (PSV Eindhoven), Björn Bergmann Sigurdarson (Rosztov), Alfred Finnbogason (Augsburg), Jón Dadi Bödvarsson (Reading)
Szövetségi kapitány: Heimir Hallgrímsson

 

Hirdetés

NIGÉRIA

Első válogatott mérkőzés: Sierra Leone–Nigéria 0-2 (1949 október 8.)
Legnagyobb siker: Afrikai Nemzetek Kupája-győztes (1980, 1994, 2013)
Világranglista-helyezés: 47.
Világbajnoki részvételek száma: 6
Legjobb vb-eredmény: nyolcaddöntős (1994, 1998, 2014)
Világbajnoki mérleg: 5 győzelem, 2 döntetlen, 10 vereség, 20-26-os gólarány
Legtöbb válogatottság: Vincent Enyeama, Joseph Yobo 101-101
Legtöbb válogatott gól: Rashidi Yekini 37
A keret becsült értéke: 133 millió euró

Mi várható tőlük? Négy éve ők voltak az egyetlen komolyan vehető afrikai csapat, és a kontinens kaotikus, állandóan változó erőviszonyait jól mutatja, hogy az egyetlen, amely Brazília után Oroszországba is eljutott. A középpályán és a csatársorban komoly európai karriert befutó játékosaik vannak, kapusposzton viszont talán az egész mezőny legrutintalanabb triójával jönnek: ketten afrikai csapatban védenek, a 19 éves Uzoma pedig ugyan a spanyol élvonalban, de a hat válogatottsága mellett mindössze két első ligás meccse van.

Kiknek ajánljuk a meccseiket? Az egyéni képességeket a csapategység és a taktika fölé helyező „őszinte foci” fanatikusainak.

Kapusok: Ikechukwu Ezenwa (Enyimba), Daniel Akpeyi (Chippa United), Francis Uzoho (Deportivo La Coruna)
Hátvédek: Elderson Echiéjilé (Cercle Bruges), Kenneth Omeruo (Kasimpasa), Shehu  Abdullahi, William Troost-Ekong (Bursaspor), Leon Balogun (Mainz), Tyronne Ebuehi (Den Haag), Chidozie Awaziem (Nantes), Brian Idowu (Amkar Perm)
Középpályások: John Obi Mikel (Tiencsin Teda), Ogenyi Onazi (Trabzonspor), John Ogu (Hapoel Beer-Seva), Wilfred Ndidi (Leicester), Joel Obi (Torino), Oghenekaro Etebo (Las Palmas), Alex Iwobi (Arsenal), Victor Moses (Chelsea)
Támadók: Ahmed Musa (CSZKA Moszkva), Odion Ighalo (Csangcsun Jataj),  Kelechi Iheanacho (Leicester), Simeon Nwankwo (Crotone)
Szövetségi kapitány: Gernot Rohr

 

HORVÁTORSZÁG

Első válogatott mérkőzés: Horvátország–Svájc 4-0 (1940 április 2.)
Legnagyobb siker: világbajnoki bronzérmes (1998)
Világranglista-helyezés: 18.
Világbajnoki részvételek száma: 5
Legjobb vb-eredmény: bronzérmes (1998)
Világbajnoki mérleg: 7 győzelem, 2 döntetlen, 7 vereség, 21-17-es gólarány
Legtöbb válogatottság: Darijo Srna 134
Legtöbb válogatott gól: Davor Suker 45
A keret becsült értéke: 354,5 millió euró

Mi várható tőlük? Bármi és bárminek az ellenkezője. A játékosok képességei alapján akár a titkos esélyesek közé is sorolható egy olyan csapat, amelynek stílusát meghatározó középpályásai évek óta a Barcelonában és a Real Madridban futballoznak. Ugyanakkor egy tipikus balkáni „edzőgyilkos” bandáról van szó, az előző szövetségi kapitány, Ante Čačić vesztét az is okozta, hogy a 2016-os Európa-bajnokságra nem vitte ki a kezdőcsapatban bérelt helyre igényt tartó Dejan Lovrent. Utóda, Zlatko Dalić korábban még hazájában sem irányított topcsapatot, hacsak a szaúdi Al-Hilalt nem tekintjük annak.

Kiknek ajánljuk a meccseiket? A tehetséges, de teljességgel megjósolhatatlan hangulatú balkáni sztárok híveinek.

Kapusok: Danijel Subašić (Monaco), Lovre Kalinić (Gent), Dominik Livaković (Dinamo Zagreb)
Védők: Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moszkva), Domagoj Vida (Beşiktaş), Ivan Strinić (Sampdoria), Dejan Lovren (Liverpool), Šime Vrsaljko (Atlético Madrid), Josip Pivarić (Dinamo Kijev), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Duje Caleta-Car (Red Bull Salzburg)
Középpályások: Luka Modrić, Mateo Kovačić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Milan Badelj (Fiorentina), Marcelo Brozović, Ivan Perišić   
(Internazionale), Filip Bradarić (HNK Rijeka),
Támadók: Nikola Kalinić (Milan), Andrej Kramarić (TSG 1899 Hoffenheim), Mario Mandžukić (Juventus), Marko Pjaca (Schalke 04), Ante Rebić (Eintracht Frankfurt)
Szövetségi kapitány: Zlatko Dalić
 

Hirdetés