Talányos testület
béel
2018. június 5. kedd, 12:22
Az elnök várja az alkotmánybírósági ítélet indoklását, aztán dönt a korrupcióellenes főügyész menesztéséről.

Esze ágában sincs elsietni Klaus Iohannis államfőnek a döntést azt követően, hogy az alkotmánybíróság gyakorlatilag arra kötelezte, hogy rúgja ki a hivatalából Laura Codruța Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészét.

Az államfő kedden jelezte: még mindig várja az alkotmánybírósági döntés indoklását, és csak annak alapos áttanulmányozását követően dönti majd el, hogy milyen intézkedést hoz.

Iohannis egyben figyelmeztetett: az ügyészeknek teljes függetlenséget kell élvezniük, nem lehet politikai ellenőrzés alá vonni őket, nem tevékenykedhetnek valamely politikus alárendeltségében.

„Valóban van az alkotmányban egy előírás, amelynek értelmében az ügyészek a miniszter fennhatósága alá tartoznak. Én azonban ezt úgy értelmezem, hogy a miniszternek az ügyészek védelmére, munkájuk megkönnyítésére kellene felhasználnia eme hatáskörét” – mondta Iohannis, hozzátéve, eltökélt szándéka a jogállam elveinek tiszteletben tartása és az ügyészek függetlenségének megőrzése, az alkotmány előírásainak betartásával.

Az elnök azt is közölte: nem tart attól, hogy felfüggesztik a tisztségéből a főügyész felmentésének esetleges halogatása miatt.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26843
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.
Már megint hülyének néznek bennünket, pedig az ilyesmit nagyon könnyen kiszúrja az, aki egy keveset is konyít a képszerkesztéshez.
Öt győztes meccs után leváltották Alin Minteuan edzőt, mert a tavalyi bajnoki címet behúzó Dan Petrescu visszatért Kínából.
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.
A Nussbaum családból egyedül László élte túl Auschwitzot. Az ő megrázó történetét vitte filmre Csibi László dokumentumfilm-rendező.