Egy blog, tehát nem a SRI lehallgatási adatait közölte tényként Manda?

A hírszerzők sajtószóvivője rakta helyre a számokat, aki szerint az eltorzított adatokkal az állampolgárok lelkiállapotára lehet hatni, de a SRI-t nem lehet megállítani.
Hirdetés

Nem a Román Hírszerző Szolgálattól (SRI) származó, pontatlan adatokat közölt a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke csütörtökön a lehallgatási és megfigyelési parancsokról – állítja a SRI sajtószóvivője, Ovidiu Marincea.

A parlamenti bizottság elnöke, Claudiu Manda a titkosszolgálat tevékenységéről készült jelentésből idézve azt állította csütörtökön, hogy 2005 és 2016 között összesen 311 000 engedélyt adtak ki a bíróságok nemzetbiztonsági célú, illetve az ügyészségek által kért más megfigyelésre, és mivel – mint állította – egy engedéllyel átlagban 20 személyt figyelnek meg, a jelzett időszakban több mint hatmillió állampolgárt hallgatott le a SRI.

Marincea szerint

ezek az adatok pontatlanok, nem a SRI-től származnak, néhányat egy blogról vettek át.

„A SRI nem küldött olyan átiratot a parlamenti bizottságnak, amelyben a 311 000-es szám szerepelne. Én sajtószóvivőként hallottam erről a számról: egy kolozsvári blogon megjelent tanulmányban szerepelt. (…) A másik szám: engedélyenként húsz lehallgatott személy. Ez az átlag pontatlan, tekintetbe véve, hogy a nemzetbiztonsági engedélyek nagy része egy vagy két személy lehallgatására vonatkozik. A harmadik szám, a hatmillió pedig egy blogról vett nem hivatalos szám és egy pontatlan koefficiens szorzata” – mondta Marincea.

A szóvivő rámutatott, a hivatalos adatok szerint – amelyeket a parlamenti bizottsággal is közöltek – 2004. december 11-e és 2016. február 16-a között összesen 28.784 lehallgatási engedélyt kért a SRI, amelyek közül 9.292 igénylés vonatkozott új esetekre – azaz nem korábban kiadott parancsok meghosszabbítása volt –, és 20.907-re tehető azoknak a személyeknek a száma, akiknek

a legfelsőbb bíróság által kiadott jóváhagyással korlátozták a jogait és szabadságait.

„Ezenkívül vannak más megfigyelési engedélyek, amelyeket különféle egyéb bűncselekmények, például lopás, rablás, sikkasztás, családon belüli erőszak stb. esetén kérnek. Nem korrekt összekeverni a bíróságok által különféle bűncselekmények kapcsán kiadott lehallgatási engedélyeket a nemzetbiztonsági célú megfigyelésekkel” – tette hozzá Marincea.

Hirdetés

A szóvivő ugyanakkor rámutatott: eltorzított adatok, információk közlésével nem lehet eltántorítani a SRI-t küldetése teljesítésétől,

ezekkel inkább az állampolgárok lelkiállapotára lehet hatni.

„A SRI igazgatója, Eduard Hellvig biztosítja az intézmény bel- és külföldi partnereit, hogy a szolgálatnak továbbra is eltökélt szándéka a nemzetbiztonság megőrzése, a partnereinkkel és a civil társadalommal való korrekt kapcsolat fenntartása, a román állampolgárok érdekében” – mondta még a szóvivő, hozzátéve, hogy az elkövetkezőkben is kitartanak a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottsággal való korrekt, intézményes kapcsolat mellett. 

 

Hirdetés