Már bírósági ítélet is kimondja, hogy Romániában titkos CIA-börtön működött

Ezért Bukarestet kártérítés fizetésére is kötelezi az EJEB.
Hirdetés

Bár egyelőre nem jogerősen, Romániának papírja van róla, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtönt működtetett az országban, amelyben terrorizmussal gyanúsított személyeket vetettek alá kínvallatásnak.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön elmarasztalta Litvániát és Romániát a titkos börtönök ügyében.

A bíróság elsőfokú ítélete szerint Litvánia és Románia több ponton megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, hogy lehetővé tette a CIA számára, hogy a 2000-es években a területükre szállítsák, ott fogva tartsák és megkínozzák a terrorizmussal gyanúsított panaszosokat, akiket jelenleg is a guantánamói fogolytáborban őriznek. Ezért Romániát 100 000 eurós összegű kártérítés megfizetésére kötelezték.

A felperesek – egy palesztin és egy szaúdi férfi – 2011-2012-ben fordultak az EJEB-hez, sérelmezve, hogy 2004 és 2006 között mindkettőjüket nagyjából egy éven át titkos CIA-létesítményekben tartották fogva Litvániában, illetve Romániában.

Az ítélet még nem jogerős, három hónapig mindkét fel fellebbezhet.

A panaszos ügyvédje, ügyvédje, Amrit Singh még két éve azt állította: a CIA tizennyolcmillió dollárt fizetett a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) azért, hogy a terrorizmussal gyanúsított foglyok kínzására szolgáló, titkos börtönt hozhasson létre az országban.

Singh szerint védencét megbilincselték, és kínozták: erős fény- és hanghatásoknak vetették alá, nem hagyták aludni, verték, és kényszertáplálásnak vetették alá, amikor 2004-ben a CIA titkos bukaresti börtönében tartották fogva.

Hirdetés

Románia képviselője, Catrinel Brumar ugyanakkor – fenntartva az elutasító román álláspontot – spekulációknak nevezte az ezzel kapcsolatos állításokat.

Pedig két éve az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága olyan jelentést tett közzé, amely elismeri a titkos CIA-börtönök létét.

A dokumentum azt is megállapítja, hogy a CIA az általa elismertnél „sokkal kegyetlenebb” módszereket alkalmazott az al-Kaida feltételezett tagjaival szemben, a „fokozott vallatások” során, rutinszerűen félrevezette a kormányzatot és a kongresszust, a kínzás ráadásul nem volt hatékony információszerzési eszköz a terrorelhárításban.

A titkos börtönök kapcsán – amelyek létét Bukarest az évek során mindvégig tagadta – a The Washington Post azt írta: a jelentés szerint a CIA a terrorizmussal gyanúsított személyeket többek között romániai, afganisztáni, thaiföldi, litvániai és lengyelországi helyszíneken tartotta fogva és kínozta.
 

Hirdetés