Erősen megharagudtak a franciák a románokra

Oké, háború nem lesz belőle, de a vidombáki helikoptergyárat simán bezárják, ha…
Hirdetés

2016 augusztusában történt, hogy François Hollande francia elnök jelenlétében nagy pompával felavatták a H215 szállító-helikopter összeszerelő gyáregységét a Brassó melletti Vidombákon, és volt nagy örömködés meg hip-hip-hurrá.

Igen ám, de az avatás kapcsán bizonyos megegyezésekre is sor került. Például egy olyanra, miszerint a román kormány helikoptereket vásárol a francia-német Airbus Helicopters vállalattól, amelyeket aztán a vidombáki gyáregységben szerelnek össze. Így mindenki jól jár: a vállalat gépeket ad el, az erdélyi gyáregységben meg munkavégzés történik.

Az elmélet ragyogó volt, mint mindig. A gyakorlat viszont nem. Az történt ugyanis, hogy nem történt semmi. Eltelt két év, és az Airbus Helicoptersnél betelt a pohár. Bruno Even, a vállalat vezérigazgatója dühösen nyilatkozott a francia sajtónak. Többek közt ezt mondta: „Készek feláldozni egy 50 éves együttműködést. Elkeserítő. (…) A mi türelmünknek is van határa.”

Röviden: Amennyiben a román hadsereg nem rendel legalább 16 helikoptert a cégtől, hogy a vidombáki gyáregység gyakorlatilag működni tudjon, úgy bezárják a gyárat, mint a pinty. És elmennek olyan égtájakra, ahol a népek együttműködnek velük.

Bruno Even nyilván nem véletlenül borította ki a bilit éppen most: Mihai Fifor román védelmi miniszter éppen Franciaországban tartózkodik, ahol többe közt francia kollégájával is találkozni fog.

Hirdetés