Cristian Rădulescu, a PSD képviselője
Egy–másnak
szabot
2018. május 22. kedd, 20:51
Hallgatólagosan elfogadta, hogy ne legyen büntethető, ha valaki nem saját, hanem más hasznára követ el korrupciós bűncselekményt.
Hallgatólagosan elfogadta kedden a szenátus Cătălin Rădulescu PSD-s képviselő javaslatát, amellyel a korrupciós bűncselekmények megelőzéséről, felfedezéséről és büntetéséről szóló, 78/2000-es törvényt módosítaná. Azért hallgatólagosan, mert a vitára előírt időszak május 14-én lejárt.
 
A módosítandó mondat szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők a következő tettek, ha azokat azzal a céllal hajtotta végre valaki, hogy magának vagy másnak pénzt, javakat vagy más, őt meg nem illető hasznot szerezzen – és itt következnek maguk a tettek. De nem a tettek az érdekesek, hanem hogy a PSD kegyeiből közben kiesett Cătălin Rădulescu hogyan módosította az előbbi mondatot:
...büntethetők a következő tettek, ha azokat azzal a céllal hajtotta végre valaki, hogy magának pénzt, javakat vagy más, őt meg nem illető anyagi hasznot szerezzen.
Vagyis két ponton módosította:
  1. kivette a vagy másnak kifejezést azzal az indoklásal, hogy nem életszerű az, hogy valaki ne akarjon magának is valamilyen, akár áttételes hasznot szerezni, ha már korrupciós bűncselekményt hajt végre, ezt a hasznot pedig a bűnvádi per során bizonyítani kell;
  2. az őt meg nem illető haszon kifejezésbe beiktatta az anyagi jelzőt arra hivatkozva, hogy anélkül annyira tágan értelmezték a valakit meg nem illető hasznot, hogy abba – horribile dictu – belefért az imázsnyereség, népszerűség vagy választási eredmény, ami Rădulescu szerint abszurdum.
Ezért a haszonszerzés szerinte kifejezetten anyagi hasznot kell jelentsen, különben nem lehet szó bűncselekményről vagy nem korrupciós bűncselekményként kell azt besorolni.
 
Hallgatólagosan viszont a két kamarás román törvényhozásban mindig csak első kamara fogadhat el törvényt, ezért amikor a javaslat a képviselőház elé kerül, ott kötelező lesz megvitatni és ténylegesen szavazni róla, különben nem emelkedhet törvényerőre.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26691
Még egy negatív rekord megdőlt, s az elemzők szerint tovább folytatódhat a lejtmenet.
Elszabadultak az indulatok az elmúlt hétvégén a székely síparadicsomban.
Ne tessék rosszra gondolni. Illetve tessék csak nyugodtan, de nem az ócska minősítésre, hanem a bukott diákok államhatalmára.
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.