Prutelágazás
béel
2018. május 11. péntek, 13:02
Pavel Filip szerint a két ország legfeljebb az európai uniós tagság révén kerülhet közelebb egymáshoz.

Hamisítatlan, tökéletesen lelombozó hideg zuhanyt szállított a Moldova bekebelezését szorgalmazó román unionistáknak Pavel Filip, a Moldovai Köztársaság miniszterelnöke, aki egy, a The Guardian című brit lapnak adott nyilatkozatban kizárta a két ország egyesülésének lehetőségét.

Filip leszögezte: Moldovának szuverén, Romániától független államnak kell maradnia.

„Túl sokat beszéltek az újraegyesülésről, az identitásról, a nyelvről, én azonban az ország tényleges fejlődését szeretném elérni”

– mondta Filip.

Hozzátette: az érzelmi töltetű problémákat későbbre kell hagyni.

Az elmúlt hónapban a moldovai fővárosban, Chișinăuban mintegy tízezer fős részvétellel rendeztek egyesüléspárti demonstrációt. A résztvevők között ott volt Traian Băsescu volt román államfő is, aki már elnöki mandátuma idején is Moldova Románia általi bekebelezésének egyik legfőbb szószólója volt, azóta pedig moldovai állampolgárságot is szerzett, amit viszont az oroszbarát moldovai elnök, Igor Dodon megvont tőle.

A román parlamenti pedig nyilatkozatot fogadott el arról, hogy amennyiben a moldovai polgárok készen állnak, Románia hajlandó az egyesülésre.

Pavel Filip azonban most alaposan lehűtötte a kedélyeket. Kijelentette ugyanis, hogy a célja az európai uniós integráció.

„Az Európai Unióban majd együtt leszünk”

– üzente a miniszterelnök mindazoknak, akik országa államiságának megszüntetésére törekednek.

Az Európa egyik legszegényebb országának számító Moldova polgárai pedig egyetértenek vele: csupán 32 százalékuk támogatná az egyesülést Romániával.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26557
Még egy negatív rekord megdőlt, s az elemzők szerint tovább folytatódhat a lejtmenet.
Elszabadultak az indulatok az elmúlt hétvégén a székely síparadicsomban.
Ne tessék rosszra gondolni. Illetve tessék csak nyugodtan, de nem az ócska minősítésre, hanem a bukott diákok államhatalmára.
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.