Alakulgat Erdély egyetlen világzenei fesztiváljának idei koncertprogramja

A csűr, a templom, a Bivalymúzeum és a helyi lakosok is megnyitják kapuikat a Méra Világzenei Csűrfesztivál közönsége számára. De kik fognak fellépni? Mutatjuk!
Hirdetés

Akiket érdekel, hogyan hangolják át a műfaj legnagyobbjai a népzenét a 21. század zenei nyelvére, azoknak idén is kihagyhatatlan nyári program a  Méra World Music, azaz a Méra Világzenei Csűrfesztivál, mely augusztus 2-5. között immár harmadik kiadásához érkezik.

A szervezők közleményben tudatják: még izgalmasabb programokkal várják a látogatókat az egyetlen Erdélyben szervezett nemzetközi világzenei fesztiválon.

„A Méra Világzenei Csűrfesztiválon három kontinens zenészei lépnek fel egy falusi porta csűrszínpadán. A széles  zenei  választék és  fergeteges  fesztiválhangulat  mellett  a  közönség  megismerheti  egy hagyományőrző kalotaszegi   falu  hétköznapjait. A   patakon   túl,  a   gyümölcsösben  a chillzone függőágyakkal várja a fesztiválozókat, a gyerekeknek pedig egész napos programot kínálunk. A fesztivál idén is nagy hangsúlyt fektet az autentikus környezetre, a fenntarthatóságra és a családias hangulatra.” – írják kedvcsinálóként a szervezők.

De nem csak az idilli környezet csábít Mérára, hanem a világzenei élet ismert figurái is.

Idén ők:

  • Ferenczi György és a Rackajam Magyarországról,
  • a kolozsvári etno-blues ikonjai, a Nightlosers,
  • a Nadara Szászcsávásról,
  • a tavalyról jól ismert GuajiroCalentano Mexikóból,
  • a Happy Beigel Klezmer zenekar Nagybritanniából,
  • a Fölszállott a Páva gálaműsor,
  • illetve a Grupul Iza Máramarosból.

A koncerteket minden nap táncház és jam session követi ahol a nemetközi fellépők mellett palatkai, kalotaszegi, szászcsávási zenészekkel, a házigazda pedig a magyarországi Erdőfű zenekar.

Hirdetés

Újdonságnak számít, hogy a fesztivál zenei kínálata szombaton és vasárnap egy negyedik, családi koncerttel bővül, mint ahogy az is, hogy a már megszokott helyszínek mellett a református templom kapui is megnyílnak a világzene számára. Idén hangsúlyosabb szerepet kapnak a kalotaszegi kistermelők is, akik termékeikkel a Bivalymúzeum udvarára rajzolják Kalotaszeg gasztronómiai térképét, így a fesztivál teljes ideje alatt hozzá lehet jutni házias ízekhez, helyi ínyencségekhez.

Mozgóképes beszámolónk a fesztivál tavalyi kiadásáról

A Méra World Music továbbra is mer kicsi és családias maradni, ezért a helyek száma korlátozott: a fesztivál területe napi 1000 vendéget fogad be. A méraiak idén is megnyitják a házaikat és kertjeiket a fesztiválozók előtt. Szobát vagy sátorhelyet a camping@maraworldmusic.com e-mailcímen lehet foglalni.

A fesztiválbérletek áráról, háttértörténetekről, a Szarka telekre való kijutásról és a program támogatóiról a a fesztivál Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Hirdetés