Rosszul sült el a kurvázó poén: a PSD női vezérkara perbe fogta a népszerű humoroldalt

500 ezer euró kártérítésre köteleznék a Times New Romant.
Hirdetés

A Szociáldemokrata Párt (PSD) négy vezető női politikusa – Viorica Dăncilă kormányfő, Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere, Carmen Dan belügyminiszter, Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter –, valamint Liviu Dragnea pártelnök élettársa, Irina Tănase 500 ezer euró erkölcsi kártérítésre köteleznék az álhíreket közlő szatirikus portált, a Times New Roman-t. Azért fordultak a bírósághoz, mert megítélésük szerint a portál súlyosan megsértette emberi méltóságukat a Dragnea kurváját letámadták a PSD-sek című cikkben.

A bukaresti törvényszékre benyújtott kereset ügyében még nem indult el az eljárás, de az ügyiratban szerepel a felperesek részletes indoklása, mellyel a kár jogosultságát bizonyítják. Eszerint a cikkben szereplő megalázó kifejezések fizikai és mentális rosszullétet okoztak Irina Tănasenak, Liviu Dragnea élettársának, aki ennek hatására az utcára is nehezen mozdult ki. Az indoklás arra is utal, hogy egy felsőfokú végzettséggel rendelkező, saját környezetében elismert személy becsületébe gázoltak bele a szóban forgó cikkben.

Gabriela Fireával kapcsolatosan arra emlékeztetnek, hogy amellett hogy közszereplő, feleség és három fiúgyermek édesanyja is, akinek az erkölcsi, szakmai és személyes megítélését is megsértette a portál.

A cikk súlyos nőgyűlöletről tanúskodik, egyértelműen diszkriminálja a Románia Kormányában fontos tisztségeket betöltő nőket, és nem sorolható be egyetlen irodalmi vagy sajtóműfajba sem – szerepel a keresetben.

Az ominózus cikk már nem érhető el a Times New Roman oldalán, de az internet nem felejt, itt olvasható.

A napokban a diszkriminációellenes tanács is foglalkozott a témával, és büntetést szabott ki a Times New Roman portálra. Megállapították: a március 12-én megjelent cikk ellenséges, lealjasító, megalázó hangulatot keltett a PSD női tagjaival szemben, sérti a nők méltósághoz való jogát. A portál kiadója, az Infant Media 5 ezer lejes büntetést kapott, a cikk szerzőjének szintén 5 ezer lejt kell kifizetnie. A főszerkesztőt és a kiadó igazgatóját 3-3 ezer lejre bírságolták.

Hirdetés