Voks populi
béel
2018. május 3. csütörtök, 13:10
Miután az alkotmánybíróság elutasította a referendumtörvény módosítása elleni kifogásokat. Azért Klaus Iohannis még beleszólhat.

Június tizedikére írhatja ki a kormány a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló népszavazást, amely gyakorlatilag az alaptörvény révén lehetetlenítené el az azonos neműek házasságkötését Romániában.

A június tizedikei időpontról Florin Iordache, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa, az igazságügyi törvények módosításának kidolgozásával megbízott parlamenti különbizottság elnöke beszélt csütörtökön, annak nyomán, hogy az alkotmánybíróság elutasította a népszavazások kiírásáról és lebonyolításáról szóló törvény módosítása ellen benyújtott ellenzéki óvást.

Az alkotmánymódosításhoz az szükséges, hogy a parlament mindkét háza elfogadja azt, majd a polgárok népszavazáson megerősítsék. A képviselőház már megszavazta a módosítást, most pedig a szenátuson a sor.

Iordache szerint

az államfő az alkotmánybíróság döntése nyomán tíz napon belül kihirdetheti a referendumtörvény módosítását,

ezt követően a szenátus is elfogadhatja az alkotmánymódosítást, majd az ez utáni 30 napos időszak utolsó vasárnapján – azaz június 10-én – meg is tarthatnák a referendumot.

Csakhogy ez nem ennyire egyszerű. Klaus Iohannis államfő ugyanis április 18-án közölte: ő is alkotmánybírósághoz fordul, mivel nem tetszenek neki a jogszabály egyes elemei. Ezen nincs is amit csodálkozni, ugyanis

a módosítás lényege, hogy kizárja az államfőt a népszavazások kiírásának eljárásából.

Ezért támadta meg a módosítást annak április 4-i elfogadását követően az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is az alkotmánybíróságon, szerintük ugyanis a kormányoldal ürügyként használja fel a kezdeményezést arra, hogy csökkentse az államfő jogköreit. Ám a taláros testület most úgy döntött: nem baj, ha az államfő nem szól bele a népszavazások kiírásába.

Mint ismeretes, a Koalíció a családért nevű, az ortodox egyházhoz közel álló ernyőszervezet a szükséges félmilliónál jóval több, hárommillió aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy az alkotmányt módosítva változtassák meg a család fogalmának meghatározását. Az új verzió szerint „egy férfi és egy nő" önkéntes házasságaként határozhassák meg a család fogalmát az alkotmányban, a hatályos alaptörvényben szereplő „házastársak" kifejezés helyett.

A kezdeményezés célja az azonos neműek házasságának ellehetetlenítése.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26453
Mindenki valakinek a valakije a közszférában, még egy takarítónőt sem lehet alkalmazni anélkül, hogy a párt ne szóljon bele, állítja Mihai Seplecan volt Kolozs megyei tanácselnök.
Ezt állítja egy gyulafehérvári fejlesztési szakember.
Ha Ferenc pápát meghallgatni megy Csíksomlyóra, olyan mintha a pünkösdi búcsún venne részt.
Annyira, hogy utcára vonuljanak a nagy korrupcióért elítéltek utolsó utáni szalmaszála ellen.
Mi lesz itt, ha a PSD összeesküvés-elméleteinek egyik legfontosabb szereplője megszerzi az Európai Ügyészség vezetését?
Még egy negatív rekord megdőlt, s az elemzők szerint tovább folytatódhat a lejtmenet.
Elszabadultak az indulatok az elmúlt hétvégén a székely síparadicsomban.
Ne tessék rosszra gondolni. Illetve tessék csak nyugodtan, de nem az ócska minősítésre, hanem a bukott diákok államhatalmára.
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.