Óriási székely zászlókat helyeznek ki Marosszéken

Az SZNT szerint amennyiben hordozható tartóoszlopokra helyezik ki, elkerülhető a hatósági zaklatás.
Hirdetés

A napokban Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota Kistermében tartotta tisztújító gyűlését Marosszék Székely Tanácsa, melyen döntés született arról, hogy László György leköszönő elnök helyét Dónáth Árpád veszi át, egy kilenc tagú elnökség tagjaként.

A testület elhatározta, hogy Marosszék területén – lehetőleg közterületen – hordozható tartóoszlopon nagyméretű székely zászlókat fog kihelyezni. Ehhez a megoldáshoz nem szükséges építkezési engedély, ilyen módon kizárható a hatósági zaklatás – számol be az SZNT közleménye.

A gyűlésen is szó esett Székelyföld autonómiastatútumáról, amely a képviselőházi elutasítás után továbbra is a parlament előtt van.

Kulcsár-Terza József képviselő még tavaly decemberben egyéni törvénykezdeményezésként iktatta Székelyföld Autonómiastatútumát. A képviselőház szakbizottságai majd plénuma után most a szenátus szakbizottságai tárgyalnak a törvénykezdeményezésről. Május 3-án, csütörtökön délelőtt a szenátus emberjogi, egyházi és kisebbségügyi szakbizottsága tárgysorozatában szerepel a törvénytervezet megvitatása.

A képviselőházi gyakorlatnak megfelelően Kulcsár-Terza József képviselő meghívta Izsák Balázst, a törvénytervezetet kidolgozó Székely Nemzeti Tanács elnökét, hogy vegyen részt a vitában. Erre azonban ezúttal nem kerülhet sor, mivel a Székely Nemzeti Tanács elnöke Luxemburgban tartózkodik, ahol az Európai Unió Bíróságán másodfokon tárgyalják a 2013-ban kezdeményezett Kohéziós politika a régiók egyenlőségéjért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című polgári kezdeményezés kapcsán benyújtott keresetet – tájékoztat az SZNT.

Hirdetés