Iohannis még szívatja egy kicsit a kormányt: azért sem hirdeti ki az igazságügyi törvények módosításait

Ehelyett visszaküldi azokat az alkotmánybíróságnak.
Hirdetés

Miután pénteken lemondásra szólította Viorica Dăncilă miniszterelnököt, újra nekiment a kormányoldalnak Klaus Iohannis államfő: szerdán bejelentette, hogy nem hajlandó aláírni a kormánypártok által a parlamenten RMDSZ-es támogatással kétszer is keresztülvert igazságügyi törvénymódosításokat. Ehelyett visszaküldi a három jogszabályból álló csomagot az alkotmánybíróságnak, ezzel párhuzamosan pedig az Európa Tanács alkotmányügyi szaktestületét, a Velencei Bizottságot is véleményalkotásra kéri az ügyben.

Döntését azzal indokolta, hogy a módosítások nem felelnek meg az alkotmányos előírásoknak.

Bejelentésében azzal vádolta meg a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Pártot, hogy már 2016-os választási győzelme után támadást indított az igazságszolgáltatás ellen, majd az utcai tiltakozások után a támadást a parlamentben folytatta.

A módosítások kihirdetésének megtagadását emellett azzal is indokolta, hogy

a bírák és ügyészek is tiltakoznak a módosítások ellen, és a külföldi partnerekben is aggodalmat keltenek.

Azt is felrótta, hogy a parlament egy hét alatt fogadta el a törvénycsomagot, de négy hónapra és három alkotmánybírósági döntésre volt szükség ahhoz, hogy egyes részeit kijavítsák.

Johannis kerek perec kijelentette:

a törvények sem az alkotmányos kereteknek, sem az európai normáknak nem felelnek meg.

Hirdetés

Szerinte a módosítások miatt a bíróságok munkája leállhat, ráadásul olyan struktúrákat hoznának létre, amelyek a bírák és az ügyészek megfélemlítését szolgálják.

„Egyértelmű, hogy a törvénycsomag a jelenlegi formájában sem a jogállami követelményeknek, sem a polgárok elvárásainak nem felel meg. Ezért úgy döntöttem, visszaküldöm őket az alkotmánybíróságnak, ezzel párhuzamosan pedig a Velencei Bizottságot is értesítem”  – mondta az államfő.

A parlament márciusban fogadta el másodízben is az igazságszolgáltatás működését szabályozó 2004/304-es, és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) megszervezéséről és működéséről szóló 2004/317-es, valamint a bírák és ügyészek jogállását szabályozó 2004/303-as törvény módosításait, miután az először decemberben elfogadott törvényeket az ellenzék megtámadta az alkotmánybíróságon, az alkotmánybírák pedig több módosítást is az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánítottak.

Mint ismert, a kormányoldal mantrája szerint a módosításokat az indokolja, hogy összhangba hozzák a törvényeket a modern követelményekkel, illetve a korábbi alkotmánybírósági d9öntésekkel, az ellenzék – Iohannis elnök – szerint viszont egyszerűen csak politikai irányítás alá akarják vonni az igazságszolgáltatást.
 

Hirdetés